Nyhet | Kost & dieter

Så påverkar frukosten dina beslut

Mer kolhydrater till frukost gör dig också mer benägen att straffa personer som du menar behandlar dig orättvist. Att prioritera proteinet på morgonen verkar däremot tvärt om – du blir mer förlåtande. Det är åtminstone vad ny forskning tyder på.  


Lovisa
Publicerad den: 2017-06-26
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Ägg eller äpple, det är frågan. Och enligt vad forskning från England och Tyskland säger så kan valet faktiskt påverka din dag mer än bara energi och humörmässigt.

Forskarna delade upp försökspersoner i två olika grupper, där båda grupperna fick en frukost med samma energiinnehåll, men skiljde sig i att den ena måltid var betydligt mer proteinrik, och den andra betydligt mer rik på kolhydrater.

Kolhydratsätarna straffade orättvisa

Det visade sig att de som hade ätit kolhydratsfrukosten nekade till uppgörelsen dubbelt så ofta som de som hade ätit den proteinrikare frukosten. De accepterade heller inte orättvisor i lika hög grad. Blodprov på proteinätarna visade sig ha högre halter av aminosyran tyrosin som hjälper till att bygga signalsubstansen dopamin – som är viktig för vårt belöningssystem, vilket skulle kunna ses som en förklaring till att de inte agerade på samma sätt.

Annons
Annons

… eller kolhydrater ger självförtroende?

Men Helgi Schiöth, professor i farmakologi vid Uppsala universitet, med inriktning på hur vårt näringsintag påverkar hjärnan, menar att det lika bra skulle kunna bero på att kolhydratätarna har mer socker i blodet som kan tänkas öka ens självförtroende och att man då blir mer benägen att neka orättvisa.

Trots det är studien intressant, menar han.

– Deras resultat är ju faktiskt väldigt tydliga. Det är första gången vi ser att vanlig mat som vi alla äter ser ut att påverka vårt beslutsfattande. Exakt hur detta går till är svårt att ta reda på eftersom det är väldigt många steg från brödskiva till ett överlagt beslut, men det väcker helt klart en del intressanta frågeställningar, säger Helgi Schiöth.

Annons
Annons

    Källor

  • SVT Vetenskap - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sa-kan-frukosten-paverka-dina-beslut

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu