Din lever kan få dig att säga nej till godis
Nyhet | Kost & dieter

Din lever kan få dig att säga nej till godis

Trodde du att det är din självkontroll som gör att du kan säga nej till godsaker som exempelvis godis? Då hade du fel. I alla fall om man får tro vad två oberoende forskarlag säger. De menar nämligen att det kan vara levern som stoppar sötsuget och inte självkontrollen.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-12-30
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Två oberoende forskarlag från USA säger sig ha hittat bevis för hur ett hormon, kallt FGF21, påverkar sötsuget hos möss och apor. Forskarna menar att hormonet, som tidigare visat sig ha kopplingar till levern, har en kraftfull effekt på det centrala nervsystemet och därför kan påverka födointaget, det skriver tidningen Dagens Teknik.

Sötsaker och depression

I studier som gjorts har det exempelvis visat sig att en enda dos av hormonet FGF21 har fått en apa att nästan helt förlora intresset för sockervatten.

En av forskarna bakom studien, Steven A Kliewer vid University of Texas Southwestern Medical center, varnar dock för att hormonet kan komma att bli ett universalmedel för att hålla tillbaka sockerkonsumtionen, något som i sin tur kan orsaka problem eftersom det kan finnas risk för att FGF21 kan orsaka depression.

Annons
Annons

Ett starkt sug efter sötsaker kan nämligen vara kopplat till humöret.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons