De som följer kostråd från Livsmedelsverket lever längre


Publicerad den: 2012-06-18
Författare: Stina Nordqvist

Annons
Annons
Annons

En ny studie från Lunds universitet visar att de som följer Livsmedelverkets kostråd lever längre. 17 000 svenska män och kvinnors kostvanor har undersökts över lång tid. Störst effekt noterades bland männen, där risken att dö i hjärt-kärlsjukdom nästan halverades.

Bakom resultaten som nyligen presenterades i tidskriften Public Health Nutrition, står Isabel Drake och Elisabet Wirfält, forskare vid Lunds universitet.
Att äta en varierad kost med högt intag av fullkorn, frukt och grönsaker, fisk och skaldjur samt fleromättade fetter har länge ansetts nyttigt, inte minst bland vetenskaplig expertis. I takt med det stigande intresset kring våra matvanor har många kostrekommendationer ifrågasatt, även kostråden från Livsmedelsverket. Drake och Wirfält visar nu att det finns ett tydligt samband mellan kostråden från Livsmedelsverket och en lägre risk att dö hos medelålders män och kvinnor. En av de viktigaste slutsatserna är att det inte är fel på kostråden, utan problemet är istället bristande förmåga att följa dem:

- &nbsp Förvånansvärt få, mindre än tre procent av deltagarna i studien, följde kostråden fullt ut. Framför allt åt personerna för mycket socker, mättat fett och raffinerade spannmålsprodukter som t.ex. vitt bröd, säger Isabel Drake i pressutskicket från Lunds universitet.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-01-9 18:43 (5 år sen)

    "Förvånansvärt få följer rekommendationerna" . Kanske många använder sitt sunda förnuft istället


Annons
Annons
Annons