Nyhet | Sömn

Allt fler upplever sig ha sömnbesvär

Antalet svenskar som uppger sig ha besvär med sömnen ökar enligt statistik från Folkhälsomyndigheten, rapporterar P4 Göteborg. Främst ökar sömnproblemen bland barn och unga. Samtidigt har uttagen av sömnmedel med melatonin ökat rejält.


Publicerad den: 2019-07-10
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Har du svårt att koppla bort tankar och  bekymmer när du ska sova?
Annons

Enligt statistik från 2018 från Folkhälsomyndigheten, som P4 Göteborg har tagit del av, uppgav 39 procent av den vuxna befolkningen att de har svårigheter att sova.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Melatoninanvändningen har ökat

Antalet patienter som får sömnmedlet melatonin utskrivet har nästan tiofaldigats de senaste tio åren. Till radion säger Ludger Grote, som är medicinskt ansvarig på sömnkliniken på Sahlgrenska sjukhuset, att det kan beror på att man är blivit mer restriktiv mot de klassiska insomningstabletterna.

Varför sömnproblemen ökar främst hos unga och barn, tror Ludger Grote beror på att allt fler spenderar mycket tid framför en skärm, såsom en dator, telefon eller padda.

 

Rabatter för dig som blir prenumerant på Netdoktors nyhetsbrev: Just nu 20% rabatt på värmedynan Heather. Läs mer och ta del av erbjudandet här »

Sömnproblem kopplat till psykisk diagnos

Samtidigt är sömnproblem kopplat till psykisk ohälsa. Av de unga och barn som tar sömnmedlet melatonin är det också 50 procent som har en psykisk diagnos, rapporterar P4 Göteborg.

– Det är tyvärr så att vi inte har någon sömnmedicin som är bra att ta dagligen under längre tid, utan då är det KBT, sömnskola vi rekommenderar, säger Ludger Grote till radion.

 

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges radio, P4 Göteborg - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=7260414

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu