Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Smärta

Hälsotips: Smärta & värk

Värme och kyla kan lindra vid smärta. Värme kan fungera mot till exempel muskelsträckningar, ledvärk och mensvärk, medan kyla kan lindra svullnader från slag och olycksfall. Läs mer om smärta och vad du kan göra för att lindra den nedan.

Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

Ihållande värk och smärta är signaler på att något inte står rätt till i kroppen. Sök upp din vårdcentral för rätt behandling.

Värme och kyla kan lindra vid smärta. Värme kan fungera mot till exempel muskelsträckningar, ledvärk och mensvärk, medan kyla kan lindra svullnader från slag och olycksfall.

Smärtlindrande metoder

Lugn och ro är bra för att få kroppen att gå ner i varv och undvika ytterligare spänningar i det värkande området.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Smärtlindrande läkemedel anpassat till ditt problem. Se bara upp så att du inte blir beroende och får läkemedelsutlöst huvudvärk eller magproblem.

Skriv värkdagbok, då kan du upptäcka när värken är som värst, vad som kan bidra till att den uppstår och på så sätt bättre undvika den.

Tandvärk och hål motverkas bäst genom att hålla en god tandhygien. Borsta tänderna två gånger om dagen och använd tandtråd eller tandstickor en gång per dag.

Annons
Annons

Viktigt att återgå i vanliga aktiviteter så fort som möjligt, även om inte smärtorna försvunnit helt.


Annons