Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Akut skada på plexus brachialis hos idrottsutövare, \"burner\"

Akut skada på armens nervfläta plexus brachialis i samband med idrottsutövning. Kallas också "burner" eller "stinger".


Uppdaterad den: 2022-11-24

Annons

Vad är "burner"?

"Burner" eller "stinger" är amerikanska uttryck för en skada på armens nervfläta, plexus brachialis som ligger strax under och bakom nyckelbenet. Beteckningen "burner" syftar på att den skadade upplever en brännande smärta ut i axeln och ner i den ena armen.

"Burner" förekommer i olika idrotter, bland annat fotboll, amerikansk fotboll, brottning, gymnastik och hockey. Plexus brachialis kan också skadas vid trafikolyckor, men då handlar det ofta om betydligt allvarligare skador än de som inträffar vid idrottsutövning.

Annons
Annons

Symtom

Typiskt för "burner" är brännande smärta strax ovanför nyckelbenet direkt efter skadetillfället. Smärtan strålar ut i armen. Domningar, stickningar eller svaghet kan upplevas i armen. Ofta går symtomen över på 1–2 minuter. Vid de allvarligaste skadorna förlamas armen helt eller delvis.

Orsak

En "burner" uppstår vanligen vid en tackling eller blockering av en annan spelare. En av tre saker kan inträffa:

  • Skuldran pressas ner samtidigt som huvudet pressas över till den motsatta sidan. Det leder till att nerverna mellan nacken och skuldran dras ut.
  • Huvudet rör sig snabbt till den ena sidan. Det klämmer åt nerverna på den sidan.
  • Direkt slag strax ovanför nyckelbenet, vilket kan skada nerverna.

Vid större och allvarligare skador kan nerver slitas av bakom nyckelbenet eller i nervroten in mot ryggmärgen.

Annons
Annons

Diagnos

En läkare kan bedöma om det är en "burner" på de typiska symtomen som snabbt går över av sig själv och undersökning av nervfunktion och nackrörlighet. En "burner" uppträder bara i en arm.

Det är viktigt att utesluta nackskada. Om båda armarna eller en arm och ett ben gör ont kan det vara en allvarlig nackskada. Då måste nacken hållas stilla åtminstone tills nackröntgen har gjorts. Om man mår allmänt dåligt med påverkad medvetandegrad och huvudvärk kan det också tala för nackskada eller att någon av blodkärlen är skadade. 

Behandling av "burner"

I de fall där nerverna inte brustit går tillståndet över av sig själv. Fysioterapi där man sträcker och stärker sina muskler framförallt i nacke och skuldror kan vara till hjälp.

I många fall varar en "burner" bara några få minuter. Andra gånger kan tillståndet sitta i några dagar eller veckor innan det går över. Om tillståndet varat i flera veckor blir det aktuellt med andra undersökningar, som magnetkameraundersökning eller elektromyogram EMG.

Vid allvarligare nervskador där nerver gått av helt eller delvis bör operation övervägas inom de närmaste månaderna efter skadan. Det görs med så kallad mikrokirugi. I Sverige är det bara några få sjukhus som gör den behandlingen.

När kan jag börja idrotta igen?

Innan man börjar idrotta igen ska man inte ha smärtor, domningar eller stickningar i armen/skuldran. Man ska kunna röra nacken fritt i alla riktningar. Muskelstyrkan ska vara tillbaka. Man ska kunna utöva din idrott utan problem från skadan.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Prognos

"Burner" är en skada som har en tendens att återkomma. Därför är det viktigt att göra förebyggande övningar. Huvudrörelser ska ingå i träningen. Böj huvudet upp och ned och till sidorna. Vrid huvudet åt vänster och höger och mot skuldran. Håll kvar töjningen i 20 sekunder.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.