Fakta | Leder & muskler

Plexus brachialisskada,\"burner\"


Uppdaterad den:
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är "burner"?

"Burner" är ett amerikanskt uttryck för en skada i en eller flera nerver i nack- och skulderpartiet. Vanligtvis är det en skada i nervcentrumet plexus brachialis som ligger strax under, och bakom nyckelbenet. Beteckningen "burner" syftar på att den skadade upplever en brännande smärta ut i skuldran och ned i den ena armen.

"Burner" är en skada som kan uppstå vid trafikolyckor och bland utövare av kontaktsporter, till exempel fotbollsspelare, handbollsspelare, ishockeyspelare.Skadan är inte ovanlig. Vid trafikolyckor kan nervskadorna vara betydande och leda till förlamning, men vid idrott är skadan sällan så allvarlig.

Orsak

Om du sysslar med en kontaktsport kan du få en "burner" om du tacklar eller blockerar en annan spelare. En av tre saker kan inträffa:

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons
  • Din skuldra pressas ned samtidigt som ditt huvud pressas över till den motsatta sidan. Det leder till att nerverna mellan nacken och skuldran dras ut.
  • Ditt huvud rör sig snabbt till den ena sidan. Det klämmer åt nerverna på den sidan.
  • Du får ett direkt tryck mot nyckelbenet, vilket kan skada nerverna.

Vid större och allvarligare skador kan nerver slitas av i själva nervflätningen (plexus) bakom nyckelbenet eller i nervroten in mot ryggmärgen.

Diagnos

Patienten upplever en brännande eller svidande känsla mellan nacken och skuldran, och sannolikt ut i armen. Skuldran och armen känns avdomnad och svag. Vid de allvarligaste skadorna förlamas armen helt eller delvis.

Läkaren kan ställa diagnosen utifrån patientens sjukdomshistoria. En "burner" uppträder bara i en arm. Om båda armarna eller en arm och ett ben gör ont kan du ha en allvarlig nackskada. Läkaren skyddar din nacke och beställer en nackröntgen.

Annons
Annons

Behandling

I de fall där nerverna inte brustit går tillståndet över av sig själv. Du kan dock ha nytta av fysioterapi där man sträcker och stärker dina muskler.

I många fall varar en "burner" bara några få minuter. Andra gånger kan tillståndet sitta i några dagar eller veckor innan det går över. Om tillståndet varat i flera veckor blir det aktuellt med andra undersökningar, som ett elektromyogram EMG.

Vid allvarligare nervskador där nerver gått av helt eller delvis bör man överväga operation inom sex veckor till tre månader efter skadan. Det görs med så kallad mikrokirugi. I Sverige är det bara några få sjukhus som erbjuder den här behandlingen.

När kan jag börja idrotta igen?

Innan du börjar idrotta igen ska du inte ha smärtor, domningar eller stickningar i armen/skuldran. Du ska kunna röra nacken fritt i alla riktningar. Muskelstyrkan ska vara tillbaka. Du ska kunna utöva din idrott utan problem från skadan.

Prognos

"Burner" är en skada som har en tendens att gå upp igen. Därför är det viktigt att du gör förebyggande övningar. Huvudrörelser ska ingå i träningen. Böj huvudet upp och ned och till sidorna. Vrid huvudet åt vänster och höger och mot skuldran. Håll kvar töjningen i 20 sekunder.