Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Leder & muskler

Skada på eller bristning av senan på den bakre skenbensmuskeln


Publicerad den: 2013-01-17

Annons

Vad är tibialis posteriorsyndrom?


Olika sen- eller senskidsinflammationer kan uppstå i underbenet. Tibialis posteriorsyndrom är en överbelastning av en sena, som är placerad på framsidan / insidan av underbenet, och passerar bakom vristkulan på insidan av foten. En seninflammation (tendinopati) är en irritation främst av vävnaden runt senan. Sådan inflammation orsakas av en irritation i och runt senan på grund av överbelastning. En tendinopati orsakas aldrig av infektion med bakterier eller virus.En muskel består av en muskeldel och en sendel. Senan är den smala delen. I underbenet finns muskeln i den övre delen av vaden. Muskeln går över i senan, som börjar i nedre delen av underbenet, där benet smalnar, och går ut i foten.

De mest typiska tecknen på en seninflammation är att det uppstår smärta i muskeln och dess senor som ett resultat av överbelastning. Smärtan förvärras när du använder denna muskel/sena. Långvariga besvär från tibialis posteriorsyndrom kan leda till bristning av senan.

Seninflammationer i underbenet är inte ovanligt. Bland dem som vanligast får sådana seninflammationer finns idrottare och då särskilt löpare.

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen är oftast lätt att ställa, även om det inte alltid är så lätt att säga exakt vilka senor som är inflammerade. Vanligtvis uppstår inflammationen som ett resultat av alltför intensiv och långvarig träning, löpning eller promenader på hårt underlag (asfalt, betong), samt användning av skor (löparskor) som ger för dålig stötdämpning.

Smärtan provoceras fram av läkaren genom att be dig röra vristen upp och ner, inåt och utåt, medan läkaren "håller tillbaka" foten (isometriska tester). Vid inflammation kommer smärtan att utlösas när när du med motstånd försöker böja uppåt och inåt i fotleden.

Andra undersökningar krävs vanligtvis inte.

Behandling

Det viktigaste är att du slutar den aktivitet som har orsakat smärtan och att du tar det lugnt i en vecka eller två. Läkaren kommer vanligtvis att ge dig en anti-inflammatorisk medicin (NSAID), som också verkar smärtstillande. Om du är idrottare, är det viktigt att du inte slutar att träna, utan fortsätter med alternativ träning. Detta innebär att du tränar med aktiviteter som inte utlöser smärta från benet.

Annons
Annons

Prognos

Med tidig avlastning och rätt behandling blir du vanligtvis bra inom en vecka eller två. Tillståndet kan emellertid bli kroniskt, eller senan kan brista, om du fortsätter att belasta trots smärtan. Återfall är vanliga om du inte ändrar din träning, eller skaffar bättre träningsskor, eller fortsätter att löpa eller gå på hårt underlag.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons