Karpaltunnelsyndrom, operation
Karpaltunneln är en senkanal i handleden. Om svullnad uppstår i den här oelastiska senkanalen kan strukturerna som går genom kanalen bli mer eller mindre avklämda. Den känsligaste strukturen är medianusnerven. Karpaltunnelsyndrom kallas det när medianusnerven blir klämd, så att det leder till smärtor eller svaghet i hand/fingrar.
Behandla artros via mobilen
Nu finns ett digitalt behandlingsprogram för att behandla höft- och knäartros. Kostnadsfritt med frikort, annars tillkommer patientavgift.
I startfasen rekommenderas avlastning med skena som stabiliserar handleden. Om besvären är långvariga och/eller kraftiga, och behandling med skena inte ger tillräcklig förbättring, rekommenderas operation.
Operation
Operationen utförs med lokalbedövning, det vill säga att lokalbedövande vätska sprutas in under huden över karpaltunneln i handleden. Därefter öppnas huden över senan i ett 3–4 cm långt snitt så att medianusnerven och senhinnan synliggörs. Senhinnan delas därefter vilket ger en tryckavlastning för nerven.
Senhinnan förblir delad medan huden sys ihop. Därefter bandageras såret med ett åtsittande bandage som ska förhindra blödning och svullnad. Efter tre dagar byter man till ett lättare och mindre åtsittande bandage.
Efter operationen
Efter operationen ska man snarast börja med aktiva rörelser av fingrarna, men undvika tyngre belastningar eller lyft de första sex veckorna.
Stygnen avlägsnas efter 12–14 dagar. Vid denna tidpunkt kontrolleras också funktionen och känseln i handen.
Det finns ett behov av sjukskrivning i två till sex veckor, beroende på typen av arbete och möjligheter till att arbeta utan att belasta handen.
Resultat av ingreppet visar sig ofta snabbt genom lindring av smärta redan från första dagen medan nedsatt känsel och eventuellt minskad kraft i hand eller fingrar kan finnas kvar i veckor till månader. Några få upplever komplikationer med ihållande smärtor i området runt operationssåret. Dessa besvär går vanligtvis över innan det har gått ett år.
Infektioner kan förekomma efter ingreppet. Det är viktigt att ta kontakt med vården om smärtorna ökar och om rodnad, svullnad, var eller feber förekommer. En annan ovanlig biverkan är något som kallas regionalt smärtsyndrom: det vill säga onormalt mycket smärta, svullnad och stelhet, missfärgning av huden och ökad svettreaktion i området. Regionalt smärtsyndrom behandlas av handarbetsterapeuter
-
Raynauds fenomen eller ”vita fingrar”
Smärta och vita fläckar på fingrar och tår kommer som ett brev på posten vid kyla och emotionell stress när man har Reynauds fenomen.
1 Kommentarer -
Större risk för stroke om du har migrän
Det finns en känd koppling mellan migrän, stroke och hjärtinfarkt, särskilt hos dem med aura. Men nu visar en ny dansk studie att alla med migrän löper en ökad risk för de flesta hjärt- och kärlsjukdomar. Det gör förebyggande råd extra viktiga.
1 Kommentarer
-
Anders blev smärtfri efter neuromodulering
Ärrbildningen efter ett diskbråck gav Anders Magnhammar olidliga nervsmärtor i ryggen och ner i benen. Efter fler år med tung medicinering lyckades han till slut bli smärtfri genom neuromodulering. Med den lilla vita fjärrkontrollen kan han själv ställa in sin smärtlindring.
14 Kommentarer -
Anna får smärtlindring via elektrod
Efter många år med svåra kroniska nervsmärtor och mängder av mediciner fick Anna Karlsson testa smärtlindring via en elektrod i ryggmärgen. ”För mig fanns det ingen tvekan inför att testa den här metoden.\"
3 Kommentarer -
Migrän debuterar allt tidigare hos barn och är vanligare bland kvinnor
Migränpopulationen över tid är mer eller mindre oförändrad. Men migränsjukdomen hos barn debuterar tidigare nu jämfört med förr.