Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Karpaltunnelsyndrom, operation


Publicerad den: 2013-03-26

Annons

Karpaltunneln är en senkanal i handleden. Om svullnad uppstår i den här oelastiska senkanalen kan strukturerna som går genom kanalen bli mer eller mindre avklämda. Den känsligaste strukturen är medianusnerven. Karpaltunnelsyndrom kallas det när medianusnerven blir klämd, så att det leder till smärtor eller svaghet i hand/fingrar.

I startfasen rekommenderas avlastning med skena som stabiliserar handleden. Om besvären är långvariga och/eller kraftiga, och behandling med skena inte ger tillräcklig förbättring, rekommenderas operation.

Operation

Operationen utförs med lokalbedövning, det vill säga att lokalbedövande vätska sprutas in under huden över karpaltunneln i handleden. Därefter öppnas huden över senan i ett 3–4 cm långt snitt så att medianusnerven och senhinnan synliggörs. Senhinnan delas därefter vilket ger en tryckavlastning för nerven.

Senhinnan förblir delad medan huden sys ihop. Därefter bandageras såret med ett åtsittande bandage som ska förhindra blödning och svullnad. Efter tre dagar byter man till ett lättare och mindre åtsittande bandage.

Annons
Annons

Efter operationen

Efter operationen ska man snarast börja med aktiva rörelser av fingrarna, men undvika tyngre belastningar eller lyft de första sex veckorna.

Stygnen avlägsnas efter 12–14 dagar. Vid denna tidpunkt kontrolleras också funktionen och känseln i handen.

Det finns ett behov av sjukskrivning i två till sex veckor, beroende på typen av arbete och möjligheter till att arbeta utan att belasta handen.

Resultat av ingreppet visar sig ofta snabbt genom lindring av smärta redan från första dagen medan nedsatt känsel och eventuellt minskad kraft i hand eller fingrar kan finnas kvar i veckor till månader. Några få upplever komplikationer med ihållande smärtor i området runt operationssåret. Dessa besvär går vanligtvis över innan det har gått ett år.

Infektioner kan förekomma efter ingreppet. Det är viktigt att ta kontakt med vården om smärtorna ökar och om rodnad, svullnad, var eller feber förekommer. En annan ovanlig biverkan är något som kallas regionalt smärtsyndrom: det vill säga onormalt mycket smärta, svullnad och stelhet, missfärgning av huden och ökad svettreaktion i området. Regionalt smärtsyndrom behandlas av handarbetsterapeuter

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons