Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Leder & muskler

Fraktur i skaftet på överarmsbenet

En fraktur i mittdelen av överarmsbenet kan uppstå i samband med ett slag eller trafikolycka. Frakturen behandlas i de flesta fall utan operation.


Uppdaterad den: 2023-07-21
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är fraktur i skaftet på överarmen?

Fraktur i skaftet på överarmsbenet (humerus)

 

Överarmsbenet (humerus) är ett av de längsta benet i skelettet. Skaftet (mittdelen av överarmen, mellan den övre och nedre änden) kallas för diafys och en fraktur i skaftet kallas för fraktur i humerusdiafysen. En fraktur i skaftet ses i de flesta fall hos unga män mellan 21 till 30 år och hos äldre, oftast kvinnor mellan 60 till 80 år.

Annons
Annons

Symtom

De vanligaste symtomen är smärta, svullnad och blåmärke på överarmen. Ibland kan man även se att armen är förkortad och att det är nedsatt kraft i armen.   

Orsak

Frakturen uppstår ofta på grund av ett slag mot överarmen eller skador i samband med trafikolycka. Mindre vanligt är att man får en skaftfraktur i samband med ett fall med utsträckt arm eller i samband med ett vridvåld, till exempel armbrytning. Om man har en underliggande sjukdom som benskörhet kan det bidra till att en fraktur uppstår.

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen ställs med röntgenundersökning. Andra strukturer i armen kan skadas samtidigt med en skaftfraktur. Därför är sjukdomshistorien och en noggrann undersökning av armen viktig.

Behandling av fraktur i överarmsbenet

De allra flesta frakturer kan behandlas utan operation med en så kallad ortos. Detta är en stödskena som omsluter överarmen så att mjukdelar och muskler pressas ihop så att benet ligger stilla och kan läka i ett korrekt läge. Ortosen ska användas dygnet runt. Under behandlingen gör man röntgenkontroller för att se när läkningen ser bra ut. Ortosens läge och press behöver också kontrolleras under behandlingstiden. 

Hos vissa kan man behöva göra en operation. Denna behandlingsmetod kan bli aktuell till exempel om man har skadat flera strukturer samtidigt eller om avståndet mellan frakturändarna är för stort. Man kan även  behöva göra en operation om behandling med ortos inte har gett önskat resultat. 

Fysioterapeutisk rehabilitering eller arbetsterapi är en viktig del av behandlingen och för att minska stelhet och svullnad i armbågen, hand och axelled.

Prognos

Prognosen är i de flesta fall god och frakturen läker ihop korrekt. Ibland kan det uppstå komplikationer som att frakturen inte läker helt eller läker fel. En annan möjlig komplikation är nervskada på underarmen. Nervskadan kan uppstå i samband med fraktur, operation eller under behandling med ortos. Det är viktigt att man informerar sjukvårdspersonal om man upplever besvär med ortos eller misstänker en infektion.  


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons