Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Leder & muskler

Fotfraktur, cuboideum/cuneiforme

Tärningsbenet (cuboideum) och de tre kilformade benen som kallas cuneiformebenen sitter i mellanfoten. Frakturer i dessa ben behandlas med gips, men ibland behövs även operation.


Uppdaterad den: 2023-07-03

Annons

Vad är fraktur i cuboideum/cuneiforme?

Bakfotens och mellanfotens ben sedda från sidan

Mellanfoten är den del av foten som sitter mellan fotleden och tårna. Mellanfoten består av båtbenet (naviculare), tärningsbenet (cuboideum), tre kilformade ben, de så kallade cuneiformebenen och fem mellanfotsben (metatarsalben), som sitter ihop med benen i tårna.

Olika typer av frakturer kan uppstå i mellanfoten vid exempelvis hopp/fall på foten eller krosskada.

I denna text beskrivs frakturer i cuboideumbenet och cuneiformebenen.

Annons
Annons

Symtom

Symtom vid fraktur i cuboideumbenet eller något av cuneiformebenen är smärta, svullnad och eventuella felställningar och eventuellt öppna sår. Det är i regel svårt att stödja på foten. 

Orsak

Frakturer i mellanfoten uppstår vanligen vid en fotskada där även andra delar av foten är skadade. Orsaken kan vara fall på vriden fot eller kross- eller klämskada i samband med en olycka. I mycket sällsynta fall kan stressfrakturer på grund av långvarig överbelastning uppstå i cuneiformeben, främst hos idrottare eller militärer. 

Annons
Annons

Diagnos

Vid undersökning bedöms smärta över benstrukturer, instabilitet, blodcirkulation och nervfunktioner i foten.

Röntgen bekräftar diagnosen. Ibland görs datortomografiundersökning för att få en mer detaljerad bild av frakturen.

Behandling

Direkt efter skadan ska man ligga ner och hålla benet högt för att minska svullnad. Det är bra att kyla ner skadan med ispack. Behandlingen sedan beror på var frakturen sitter och om det finns felställningar. Ibland räcker det med gips under en till två månader, men i andra fall måste frakturen också opereras.

Prognos

Prognosen är god vid adekvat behandling och om frakturen läker väl de första månaderna. På lång sikt kan dock svåra frakturer medföra kroniska smärtor och då kan en steloperation minska besvären.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Andra frakturer i foten


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons