Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Leder & muskler

Hallux valgus, operation


Publicerad den: 2013-03-26
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Hallux (stortå) valgus (utåtförskjutning) är en felställning av stortån som innebär att den vrids i riktning mot lilltån. Med tiden kan det bildas en knöl över stortåns insida. Typiskt finner man snedhet i stortån och ömhet över stortåns grundled. Leden blir kraftigt markerad och sticker ut på insidan av foten, vilket kan orsaka smärta och ömhet. Felställningen kan göra det svårt att hitta skor som passar bra.

Förberedelser

Det krävs inga särskilda förberedelser inför ingreppet.

Annons
Annons

Hur utförs operationen?

Hallux valgus före och efter operation.

Det finns flera olika operationsmetoder att välja mellan. Det vanligaste är att stortåns mellanfotsben delas och flyttas så att den sneda delen rätas ut. Kirurgen skapar alltså en fraktur i benet, och denna fraktur måste få läka.

Efter operationen

Du måste använda en speciell avlastande sko i sex veckor. Om du inte ska belasta fullt ut får du besked om det. I övrigt kan du röra dig så mycket som du klarar i förhållande till smärtorna. Den första tiden efter operationen kan du uppleva att det spränger i foten. Detta är normalt och beror på svullnad. För att minska besvären bör du ha benet i högläge när du sitter och ligger, då minskar svullnaden.

När du duschar måste du skydda förbandet så att det inte blir vått. Packa in foten i en tät plastpåse och tejpa ordentligt runt om. Efter cirka tre veckor sker borttagning av stygn samt byte av förband. Återbesök hos ortopedkirurgen äger rum efter sex till åtta veckor. Du kommer eventuellt att behöva använda kryckor under en period.

De första dagarna efter operationen kan du få en del smärtor i benet. Du kan antingen använda receptfria smärtstillande läkemedel, eller också får du ett recept på något starkare smärtstillande.

Annons
Annons

Var uppmärksam på

  • Om smärtorna ökar efter fem till sju dagar bör du ta kontakt med den klinik som opererat dig. Det kan bero på infektion i operationssåret.
  • Om förbandet blir mycket blodigt de första dagarna bör du kontakta den klinik som opererat dig.
  • Om tårna blir blåa eller tappar känseln, betyder det att förbandet sitter för hårt. Även då bör du ta kontakt med den klinik som opererat dig.
  • Sjukskrivningen varierar från tre till åtta veckor beroende på vilken typ av arbete du har.

Resultatet av operationen

Det kan ta upp till ett halvår innan foten fungerar normalt. Vissa upplever återfall med ny felställning i foten och nya besvär efter en tid. Om brosket i stortåns grundled är förstört måste leden stelopereras (primär artrodes).


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons