Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Leder & muskler

Fraktur i svanskotan

Frakturer i svanskotan uppstår oftast av fall på svanskotan, men kan ibland också komma i samband med en förlossning.


Uppdaterad den: 2020-09-15
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Svanskotan

Svanskotan är den nedre änden av ryggraden

Svanskotan är den nedersta delen av ryggraden. I fosterstadiet anläggs fyra (ibland fem) svanskotor. Dessa utvecklas aldrig till vanliga ryggkotor, de blir bara mindre bendelar som i 30–35-årsåldern växer ihop och bildar ett trekantigt ben (os coccygis).

Diagnos vid fraktur på svanskotan

Frakturer i svanskotan uppstår oftast av fall på svanskotan, men kan ibland också komma i samband med en förlossning. Frakturen medför starka smärtor som gör det svårt att sitta. Det gör ont när man trycker mot benet. Vid misstanke om att svanskotan har kommit ur läge kan läkaren behöva känna på benet via ändtarmen.

Vanlig röntgen kan utesluta andra frakturer i bäckenet och visa om svanskotan är ur läge eller inte. Själva frakturen är som regel svårt att se med vanlig röntgenundersökning. Datortomografi- eller magnetkameraundersökning är bättre metoder för att se en eventuell fraktur på svanskotan. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Behandling av bruten svanskota

Behandlingen inriktas huvudsakligen på att lindra smärtor och obehag. Eventuellt behövs smärtstillande medicin under en kort period. Det kan också lindra att sitta på en mjuk sittkudde eller sittring.

Prognos

Tillståndet kan ge intensiv smärta men har en god prognos.


Annons