Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fraktur i höftskålen

Hos yngre personer inträffar fraktur i höftskålen vid svåra olyckor som motorfordonsolyckor eller fall från höga höjder. Hos äldre personer med benskörhet, osteoporos, kan frakturen uppstå vid fall från stående.


Uppdaterad den: 2023-12-31

Annons

Hur uppstår fraktur i höftskålen?

Höftskålen, även kallad höftledspannan

Höftskålen eller höftledspannan (acetabulum) är den del av höftleden som sitter i bäckenbenet. Det är bäckenets ledyta mot lårbenet, som är som namnet säger, skålformad.


Hos yngre personer inträffar fraktur i höftskålen vid svåra olyckor som motorfordonsolyckor eller fall från höga höjder. Hos äldre personer med benskörhet, osteoporos, kan frakturen uppstå vid fall från stående.

Årligen drabbas cirka 3 av 100 000 personer av fraktur i höftskålen, och knappt tre av fyra är äldre än 65 år.

 

Annons
Annons

Symtom

Vid en fraktur i höftskålen gör det mycket ont i höften, framförallt om man försöker stödja på benet. Ibland är höften vriden i en ovanlig ställning. Om frakturen har orsakats av en allvarlig olycka finns ofta andra skador samtidigt. Det kan vara skador i huvud, rygg och bukhåla. Bäckenet kan ha fler skador än frakturen i höftskålen. 

Orsak

Vid skadeögonblicket pressas lårbenshuvudet in i höftskålen. Riktningen och skadans kraft avgör vilken typ av skada som uppstår. Ofta kan det uppstå flera frakturer i höftskålen. 

Annons
Annons

Diagnos

Information om hur olyckan har gått till i kombination med smärtor eller oförmåga att röra i höftleden eller stå på benet gör att fraktur i höften misstänks. Röntgenundersökning kan bekräfta diagnosen. Ofta görs också datortomografiundersökning för att få en bättre bild av detaljerna i frakturen. 

Behandling

Det som avgör risken för framtida besvär är om det finns felställning eller förskjutning i den viktbärande delen av ledytan. Om frakturen är stabil och ledytan är jämn behöver den inte opereras, men patienten ska använda kryckor och avlasta benet i två till sex veckor.

Felställda frakturer opereras oftast. Frakturdelarna läggs rätt och fogas samman med hjälp av skruvar och plattor. Detta är särskilt viktigt för att återvinna normal rörlighet i höftleden. Om ojämnheter kvarstår kan artros utvecklas på sikt. Vid måttliga felställningar, speciellt hos äldre, kan man avvakta med operation, eller så kan en konstgjord höftled ersätta den skadade höftleden redan akut. Får man kvarstående besvär efter icke-kirurgisk behandling kan en konstgjord led även sättas in senare.

Prognos

Om skadan inträffar i samband med en allvarlig olycka kan skador också uppstå på stora nerver som befinner sig i höftområdet. Detta kan leda till förlamningar och förlust av känsel. Sådana skador är som regel bestående.

Nervskador kan också uppkomma i samband med operation. I vissa fall uppstår sårinfektion eller blodproppar samband med kirurgi. Blodförtunnande mediciner ges ofta för att förhindra utveckling av blodpropp.

På lång sikt finns det risk att utveckla artros på grund av ojämnheter och/eller broskskador i höftleden. I övrigt beror prognosen ofta på vilka andra skador som finns.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.