Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fraktur i övre delen av överarmen

En fraktur i övre delen av överarmen ses ofta efter ett fall eller i samband med en trafikolycka. Smärta, svullnad och blåmärke är vanliga symtom.


Uppdaterad den: 2023-09-04

Annons

Vad är en fraktur på översta delen av överarmen?

Överarmsbenets (humerus) översta del ingår i axelleden tillsammans med skulderbladet. En fraktur i den översta delen av överarmsbenet kallas även för proximal humerusfraktur och är en vanlig typ av fraktur hos personer över 60 år. Även barn och yngre personer kan råka ut för en proximal humerusfraktur.
Annons
Annons

Symtom

Vid en proximal humerusfraktur håller man oftast armen tätt intill kroppen. Det gör ont när man rör på armen och det kan finnas blåmärke och svullnad. Felställning av axel kan förekomma, speciellt om axeln har gått ur led samtidigt.

Orsak

De vanligaste orsakerna till fraktur i översta delen av överarmen är fall från samma höjd eller ett högenergitrauma som till exempel en trafikolycka. Om man har en underliggande sjukdom som ger benskörhet kan det bidra till att en fraktur lättare uppstår.

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen ställs med röntgenundersökning. Andra strukturer i armen kan skadas samtidigt med en proximal humerusfraktur. Därför är sjukdomshistorien och en noggrann undersökning av armen viktig.

Behandling av fraktur i översta delen av överarmen

Behandlingen beror på vilken del av överarmsbenet som är skadad och om flera strukturer är skadade samtidigt. Om frakturen ligger i ett bra läge för att läka korrekt kan det räcka med ett axelförband eller en slynga som behandling. Behandlingstiden med axelförband eller slynga bör inte överstiga mer än en vecka.  

Operation behövs ibland för att fixera frakturdelarna korrekt. Barn behöver oftast ingen operation. 

Fysioterapi och rörelseträning av armens lederär en viktig del av behandlingen och rörelseträning påbörjas som regel tidigt i behandlingen. Träningen görs i samråd med fysioterapeut efter att man gjort kontrollröntgen efter en vecka. Man ökar belastningen successivt tills frakturen är läkt, men man bör undvika aktiviteter som medför ökad smärta. I övrigt finns inga restriktioner. Rehabiliteringen kan behövas anpassas efter frakturtyp och individuella förutsättningar.

Nedsatt rörlighet i axelleden och felställning är vanliga komplikationer efter denna typ av fraktur. En annan möjlig komplikation är nervskada på överarmen som kan uppstå i samband med fraktur eller operation. Nervens funktion till muskler i hand och underarm återställs i regel efter tre till fyra månader. 

Prognos

Prognosen beror på typ av överarmsskada och om det uppstått eventuella komplikationer.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.