Kunskapsbrist bland tonåringar om risker med rökning


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-01-12
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Få ungdomar har kunskap om hur starkt ett nikotinberoende är och hur många som dör av sin rökning. Det visar undersökningen ”Tonåringar om tobak” som genomförts bland 13-, 15- och 17-åringar på uppdrag av Statens folkhälsoinstitut.

Helt okunniga är inte tonåringarna. En del av de frågade kan en del om hälsokonsekvenser av rökning, men det råder utan tvekan kunskapsluckor. Får har till exempel kunskap om styrkan i ett nikotinberoende och hur många rökare som dör till följd av sin rökning. Sex av tio vet inte att rökning kan ge magsår eller att passiv rökning kan orsaka allergi.

Annons
Annons

– Om det här visar faktiska kunskapsbrister bland ungdomar så är det bekymmersamt. Men det kan också vara så att ungdomar inte tar till sig all kunskap utan förminskar riskerna med rökning, säger Cecilia Birgersson, utredare, Statens folkhälsoinstitut.

I undersökningen framkommer också att över hälften av ungdomarna vill ha mer undervisning om tobak i skolan. Inom kort färdigställs ett skolmaterial från Statens folkhälsoinstitut, ”Berusning på schemat?”, som ett stöd för undervisning i alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobaksfrågor.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu