Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Här svarar läkaren på läsarnas frågor om benskörhet (osteoporos)

Kan man bli benskör trots att man druckit mjölk hela livet? Och kan man förebygga osteoporos med D-vitamin? Här svarar Maria Sääf, överläkare och endokrinolog med inriktning mot osteoporos, Karolinska Institutet, på läsarnas frågor om benskörhet. 


Publicerad den: 2019-01-23
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Här svarar läkaren på läsarnas frågor om benskörhet (osteoporos)
Annons

Benskör trots att jag druckit mjölk hela livet - varför?

Läsarfråga: 

Jag undrar en sak.....varför har jag fått benskörhet, fast jag har druckit hela mitt liv druckit mycket mjölk och ätit mycket ost. Nu måste jag äta extra calsium (calcichew 500 2 om dan + veckotab. Alendronat 70mg). Får inte jag för mycket kalsium, eftersom jag fortfarande äter ost ock dricker mjölk.

Maria Sääf svarar:

Hej!

Hur stark benstomme man har beror på ärftliga anlag, levnadsvanor och vilka sjukdomar man drabbats av under livsloppet.

Annons
Annons
Mariasaaf5

Maria Sääf

Kalcium är bara en del i hela kostcirkeln. Benstommen behöver kalorier, protein, mineraler och vitaminer. 

Det går att göra en enkel beräkning av hur mycket kalcium man får i sig via mat och dryck och besked om det räcker om du går in på nätsidan Bristguiden.se. För de flesta räcker det med 900-1000 mg kalcium per dag totalt dvs mat och dryck och eventuellt supplement från kalciumtablett. Jag misstänker att du inte behöver ta 2 st kalciumtabletter per dag. Kanske räcker det med 1 tablett per dag? Om man har problem med näringsupptaget från tarmen kan behovet vara större än standardbehovet. 

Hälsningar Maria Sääf

Annons
Annons

 

LÄS OCKSÅ: Benskörhet (osteoporos)

Hur förebygger man osteoporos?

Läsarfråga:

Hej.

Är 60 år och en liten symtom för osteoporos och frågade om jag kunde börja med höga dos av vitamin D med K2 som sägs vara bra mot benskörhet, men läkaren skrattade åt mig och sade att Vitamin D är värdelöst! Och kalk skall man inte heller äta eftersom kalken förtränger kärl! Hur skall man förebygga osteroporos då ? Min mamma 80 år gammal som bor i Österrike får prolia spruta 2 ggr per år . Kan Prolia verkligen hjälpa mot osteroporos?

Maria Sääf svarar:

Hej!

Jag vet inte om du har brutit dig eller vad du tänkt på för symptom på osteoporos. Om du haft frakturer och har mor med benskörhet kan det vara läge att utreda om du har tunn benstomme.

Benstommen behöver inte bara kalcium, D-vitamin och andra vitaminer utan kalorier, protein, alla mineraler och alla vitaminer. I de flesta fall får vi i oss det med mat och dryck. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Går gärna in på Livsmedelsverkets nätsida och på bristguiden.se och läs mer. Yngre personer som vistas ute på sommaren brukar inte behöva extra D-vitamin om man inte har mörkpigmenterad hud eller täckande klädsel. Personer över 70 kan ha ett ökat behov av D-vitamin. 

Bästa sättet att förebygga osteoporos är att äta bra kost och tillräckligt mycket, är man mager ökar risken för fraktur, fysisk aktivitet och starka muskler och bra balans minskar risken för frakturer. Man ska vårda eventuella sjukdomar. Förbjudet att röka och dricka för mycket alkohol. 

Det som kvinnor ofta glömmer är att träna styrkan och att undvika att bli magra. Ett BMI kring 24-25 kan vara ett målvärde. 

Hälsningar Maria Sääf

Har blivit kortare - kan det bero på skört skelett?

Läsarfråga:

Min mamma drabbades av fyra lårbensbrott mellan 86 och 92 års ålder (det sista ledde till hennes död).
Jag är 62 år gammal och har blivit fem cm kortare på några år (från 170 cm till 165), så jag antar att jag också har drabbat av skört skelett. Jag äter Cal/Mag 600/300 mg kosttillskott varje dag för att stärka mitt skelett. Är det tillräckligt, eller borde jag oroa mig mer och begära en utredning?
Mvh Marie M

Maria Sääf svarar:

Hej!

Eftersom du bara är 62 år och har tappat 5 cm i längd är det bra att ta reda på varför du blivit kortare. Det finns flera anledningar till längdförkortning. Om din läkare inte kan se någon orsak kan man göra en undersökning av ryggen antingen en ryggröntgen eller en mätning av kothöjderna i samband med bentäthetsmätning. 

Gå gärna in på nätsidan Bristguiden.se och räkna efter om du får tillräckligt kalcium. Det är inte bara kalcium som behövs utan benstommen behöver kalorier, protein, mineraler och vitaminer och fysisk aktivitet. 

Hälsningar Maria Sääf

LÄS OCKSÅ: Behandling av benskörhet (osteoporos)

Kan man mäta bentäthet om man misstänker osteoporos?

Läsarfråga:

Hej! Kan man få mäta sin bentäthet, även om man inte har någon misstanke om osteoporos? Om man inte kan gå genom sin vanliga vårdcentral, kan man då göra det privat?

Maria Sääf svarar:

Hej!

I Sverige har vi inte rekommenderat att alla ska mäta sin bentäthet eftersom de råd som gäller kan man ge ändå dvs bra kost, fysisk aktivitet, balansträning, inte röka, inte konsumera för mycket alkohol. 

Om man har någon anledning att misstänka benskörhet ex fraktur, riskfaktorer i form av sjukdomar eller läkemedel eller flera bensköra släktingar kan det vara bra med en bentäthetsmätning. 

Om du känner dig fundersam eller orolig så kan du själv gå in på nätet - googla  på FRAX Sverige- och göra en ungefärlig beräkning av din egen frakturrisk. Om din risk skulle vara hög, ex över 20%, kan du diskutera detta med din läkare, gynekolog eller läkare på vårdcentralen. 

Hälsningar Maria Sääf

Är osteoporos en kronisk sjukdom?

Läsarfråga:

Är osteoporos en kronisk sjukdom? Fick diagnosen osteoporos hösten 2018

Maria Sääf svarar:

Hej!

På sätt och vis är den det. Har man osteoporos ska man hela livet vara extra noga med att vårda sina eventuella andra sjukdomar, äta bra, motionera, stärka musklerna och träna balansen, inte röka och inte dricka mycket alkohol. Med våra mediciner kan vi förbättra benstommen och minska risken för frakturer men effekten sitter inte i för evigt. Ofta kan det vara bra att göra en ny bentäthetsmätning c:a 3 år efter att man avslutat medicineringen.

Om man hittat en botbar orsak till benskörheten kan man ibland bli helt botad.

Samtidigt viktigt att komma ihåg att många äldre svenska kvinnor är bensköra även om de inte har någon sjukdom så benskörhet är också en del i åldrandet.

Hälsningar Maria Sääf

Läs alla frågor och svar

Dessa frågor och svar var ett urplock från en chatt som hölls i januari 2019. Följ denna länk för att läsa alla frågor och svar som kom in under chattillfället: 

Läkaren svarar på dina frågor om benskörhet (osteoporos)

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Therese 2022-01-4 19:33 (23 månader sen)

  Vad ska jag ta mig till, när jag går ut händer det att båda mina knän låser sig, jag tappar balansen och faller framåt! Har hållit på ett halvår nu och jag orkar inte ha det så här! Ramlar aldrig inomhus, vill bli som vanligt igen! är rädd for att gå ut, det är fruktansvärt! Snälla vad har jag for fel?? Snälla hjälp mig!

 • Avatar Tidigare användare 2020-02-12 10:55 (4 år sen)

  Har haft en kotkomprition i bröstryggen är inte helt bra än ,men i samband med detta så har jag besvär med andningen, och blir andfådd så fort jag gör något är det en följd av kotkompritionen för har inte haft sådana här besvär tidigare med vänlig hälsning Ingalill

 • Avatar Tidigare användare 2019-12-29 16:48 (4 år sen)

  Hej! Jag är en kvinna på 70 år, har fått myrkryp i vänstra arm ända från axel ner till handen kryper ända ut i tummen, kommer och går, är astamatiker äter predisolon en tablett 5mg, ventolin symbicort singular tablett 2 om dagen , men det har jag gjort i många år 15 år. Men undrar vad detta kan vara i armen.
  Mvh Eva Bilock

 • Avatar Tidigare användare 2019-09-21 01:49 (4 år sen)

  Har fått benskörhet eftersom jag behandlats med kortison under många år. Ska nu få Prolia spruta två gånger per år. Jag har fått väldigt dålig information från min medicindoktor, bara att remiss är skickad till endokrinologen där jag ska få sprutan. Kan jag inte få den sprutan på vårdcentralen? Om inte, varför?

 • Avatar Tidigare användare 2019-06-24 08:54 (4 år sen)

  Hej.
  Hur många år kan jag äta Calcichew D citron. Redan ätit ca 5år.

 • Avatar Tidigare användare 2019-06-18 22:35 (4 år sen)

  Är nikotintuggummi det samma som rökning vid osteoporos ?

 • Avatar Tidigare användare 2019-05-14 21:52 (5 år sen)

  Jag har blivit röntgat och nu har jag fått Medicin intravenöst.
  Det skall hålla ett helt år varefter en ny röntgen skall göras.
  Är det vanligt att medicinera Benskörhet med Dropp.
  mvh Eva


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons