Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Knöl i handen och krökta fingrar - är det vikingasjukan?

Finns det bakomliggande sjukdomar som kan orsaka vikingasjukan? Och går det att bli av med sjukdomen? I november 2018 svarade Thor Halse, specialist i ortopedi, Aleris Specialistvård i Nacka, på läsarnas frågor om vikingasjukan. Här kan du läsa några av frågorna och svaren.


Publicerad den: 2018-11-09

Knöl i handen och krökta fingrar - är det vikingasjukan?
Annons

 

"Fingrarna har börjat dra sig in mot handflatan"

Läsarfråga:

Mina fingrar har börjat dras in mot handflatan, ser ut som klofingrar, tummen också. Främst på vänster hand. Klumpiga att använda, svårt knyta, klippa, använda bestick och svårt koordinera vänster och höger hand. Varit i ett par år. Är detta vikingasjukan?

Thor Halses svar:

Det du beskriver förefaller vara Vikingasjukan. Har du besvär av detta förslår jag att du tar kontakt med din vårdcentral för att få hjälp att slussas vidare till handkirurg. Beroende på var man bor i Sverige kan det finnas möjlighet att söka direkt till handkirurgisk klinik.

Annons
Annons

 

"Din beskrivning verkar det vara just Vikingasjukan"

Läsarfråga:

Hej!
Min pappa har fått en knöl i handen och lillfingret har börjat kröka sig. Han säger att det kan gå över av sig självt, men jag är osäker. Hur ofta händer det? Måste man behandla? / Jörgen

Thor Halses svar:

På din beskrivning verkar det vara just Vikingasjukan. Det är en sjukdom som inte går över av sig själv. När det gäller behandling så jag tycker det är besvären som får avgöra om någon behandling är aktuell. Det finns de som har ett helt krokigt finger men som inte tycker det är något problem och då väljer vi ofta att inte göra något. Andra i sin tur har knappt någon krokighet men upplever ett stort problem och även då försöker vi hjälpa.

Så med andra ord, man behöver inte behandla men besvären avgör.

Annons
Annons

Vad ska man göra om man misstänker vikingasjukan?

Läsarfråga:

Om man misstänker att man har vikingasjukan, vad ska man då exakt efterfråga hos läkaren?

Thor Halses svar:

För dig med vikingasjukan finns det olika behandlingsalternativ. Dessa varierar från injektionsbehandlingar till så väl enkla som större operationer. Vilken typ av behandling som är aktullt för dig beror på hur dina besvär ser ut.

Det finns förstås fördelar och nackdelar med de olika alternativen, så för mig skulle en fråga till läkaren vara vilka behandlingsalternativ som är aktuellt och vad de innebär för rehabilitering och eventuell sjukskrivning.

Här kan du läsa alla frågor och svar som kom in under chatten:

Specialisten svarar på frågor om Vikingasjukan>>

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Paula 2022-09-21 17:09 (17 månader sen)

  Hej ???????? ????
  Min högra handflata har jag känns som två tre knölar, just nedanför ringfingret.
  Jag har börjat känna av stelhet i det fingret, svårt att räta ut det. ( min pappa har likadant på samma hand och finger. Fast hans finger är ni mycket krokig. Farmor hade likadant på samma hand . Är detta vikinga sjukan?
  Bör jag söka hjälp nu?
  Tacksam för svar / Paula

 • Avatar Morgan 2022-01-19 17:01 (2 år sen)

  Hej!
  Mina lillfingrar är böjda från första leden i nästan 90 grader. Jag har genomgått nålbehandlig, spruta och operation. Operationen utfördes i vänstra lillfingret som efter det blev odugligt då jag inte kan böja yttre leden längre. Även händerna är kupade särskilt den vänstra, vilket också är ett handikapp. Vet inte hur jag ska gå vidare med detta, kanske finns det inget mer att göra? Förutom att man häktar tag med fingrarna så är det tråkigt när det nästan är omöjligt att att utföra vissa saker som t.e.x min hobby att spela gitarr och piano.
  // Morgan

 • Avatar Tidigare användare 2020-02-29 11:23 (4 år sen)

  Kan Dupuytrens sjukdom ( Viking sjuka) drabba andra delar av kroppen? ( inte bara fingrar och fötter?

 • Avatar Tidigare användare 2019-11-27 15:10 (4 år sen)

  Hej jag har fått kramp i mina fingrar och blodet har samlats som en knöl i ena fingret ! Vad kan deg vara / hälsningar jasmin

 • Avatar Tidigare användare 2019-08-20 09:25 (5 år sen)

  Jag upptäckte liknande tendenser i min ena hand och fick rådet av en sjuksköterska att jobba med att räta ut handen och massera de små knölarna i handflatan. Det har hjälpt!

 • Avatar Tidigare användare 2018-12-11 11:24 (5 år sen)

  Hej,
  håller på att få en knöl i handen som läkaren har bedömt som vikingasjukan. Kan jag göra något för att förhala utvecklingen av att ringfingret kröks?
  Tacksam för tipd!
  Hälsn AS


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons