Knöl i handen och krökta fingrar - är det vikingasjukan?

Finns det bakomliggande sjukdomar som kan orsaka vikingasjukan? Och går det att bli av med sjukdomen? I november 2018 svarade Thor Halse, specialist i ortopedi, Aleris Specialistvård i Nacka, på läsarnas frågor om vikingasjukan. Här kan du läsa några av frågorna och svaren.


Publicerad den: 2018-11-09
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Knöl i handen och krökta fingrar - är det vikingasjukan?
Annons

 

"Fingrarna har börjat dra sig in mot handflatan"

Läsarfråga:

Mina fingrar har börjat dras in mot handflatan, ser ut som klofingrar, tummen också. Främst på vänster hand. Klumpiga att använda, svårt knyta, klippa, använda bestick och svårt koordinera vänster och höger hand. Varit i ett par år. Är detta vikingasjukan?

Thor Halses svar:

Det du beskriver förefaller vara Vikingasjukan. Har du besvär av detta förslår jag att du tar kontakt med din vårdcentral för att få hjälp att slussas vidare till handkirurg. Beroende på var man bor i Sverige kan det finnas möjlighet att söka direkt till handkirurgisk klinik.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

 

"Din beskrivning verkar det vara just Vikingasjukan"

Läsarfråga:

Hej!
Min pappa har fått en knöl i handen och lillfingret har börjat kröka sig. Han säger att det kan gå över av sig självt, men jag är osäker. Hur ofta händer det? Måste man behandla? / Jörgen

Thor Halses svar:

På din beskrivning verkar det vara just Vikingasjukan. Det är en sjukdom som inte går över av sig själv. När det gäller behandling så jag tycker det är besvären som får avgöra om någon behandling är aktuell. Det finns de som har ett helt krokigt finger men som inte tycker det är något problem och då väljer vi ofta att inte göra något. Andra i sin tur har knappt någon krokighet men upplever ett stort problem och även då försöker vi hjälpa.

Annons
Annons

Så med andra ord, man behöver inte behandla men besvären avgör.

FÅR DU VÅRD ENLIGT PATIENTLAGEN? Svara på Netdoktors enkätundersökning här!

Vad ska man göra om man misstänker vikingasjukan?

Läsarfråga:

Om man misstänker att man har vikingasjukan, vad ska man då exakt efterfråga hos läkaren?

Thor Halses svar:

För dig med vikingasjukan finns det olika behandlingsalternativ. Dessa varierar från injektionsbehandlingar till så väl enkla som större operationer. Vilken typ av behandling som är aktullt för dig beror på hur dina besvär ser ut.

Det finns förstås fördelar och nackdelar med de olika alternativen, så för mig skulle en fråga till läkaren vara vilka behandlingsalternativ som är aktuellt och vad de innebär för rehabilitering och eventuell sjukskrivning.

Här kan du läsa alla frågor och svar som kom in under chatten:

Specialisten svarar på frågor om Vikingasjukan>>

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2020-02-29 11:23 (20 månader sen)

  Kan Dupuytrens sjukdom ( Viking sjuka) drabba andra delar av kroppen? ( inte bara fingrar och fötter?

 • Avatar Tidigare användare 2019-11-27 15:10 (23 månader sen)

  Hej jag har fått kramp i mina fingrar och blodet har samlats som en knöl i ena fingret ! Vad kan deg vara / hälsningar jasmin

 • Avatar Tidigare användare 2019-08-20 09:25 (2 år sen)

  Jag upptäckte liknande tendenser i min ena hand och fick rådet av en sjuksköterska att jobba med att räta ut handen och massera de små knölarna i handflatan. Det har hjälpt!

 • Avatar Tidigare användare 2018-12-11 11:24 (3 år sen)

  Hej,
  håller på att få en knöl i handen som läkaren har bedömt som vikingasjukan. Kan jag göra något för att förhala utvecklingen av att ringfingret kröks?
  Tacksam för tipd!
  Hälsn AS