Nedsatt sexuell lust hos män
Nedsatt sexuell lust innebär minskat intresse för, eller önskan om, sexuell upplevelse.Graden av lust är väldigt individuell och varierar över tid. Låg lust behöver inte vara ett problem om man inte själv upplever det som negativt.
Vad är nedsatt sexuell lust hos män?
Bristande sexuell lust och erektil dysfunktion (impotens) är de vanligaste sexuella dysfunktionerna hos män. Sexuell dysfunktion innebär att man upplever nedsatt förmåga till tillfredsställande sexuell upplevelse.
Graden av sexuell lust är väldigt individuell och varierar ofta över tid och i olika faser i livet. Ofta upplevs nedsatt sexuell lust som ett problem om lusten upplevs olika stor hos individerna i en relation.
Sexuell respons kan delas in i fyra faser:
- Lust, begär (libido)
- Upphetsning ("arousal")
- Orgasm
- Avslappning
Det finns stor individuell variation i hur man upplever sin sexuella respons. faserna kan vara svåra att skilja och alla faser måste inte finnas. Om det finns svårigheter (sexuell dysfunktion)så kan det vara otillräcklig eller utebliven lust, bristande upphetsning och erektil dysfunktion eller problem med orgasm och utlösning. Det kan också vara en kombination.
Sexuell upphetsning kan delas in i känslomässig, psykisk upphetsning, att känna sig upphetsad och fysisk upphetsning som är det kroppsliga gensvaret på upphetsning, hos män innebär det erektion. Ofta men inte alltid samspelar de båda funktionerna. Lust kan förekomma utan kroppsligt gensvar och kroppen kan reagera av sig själv utan att sexuell lust eller vilja finns.
Symtom
Nedsatt sexuell lust hos män kan förekomma i form av:
- Frånvaro av, eller minksat intresse för sex.
- Frånvaro av sexuella tankar eller fantasier, och brist på därpå följande lust.
- Svag eller ingen motivation för att försöka att bli sexuellt upphetsad.
Befolkningsstudier har visat att upp till 30 procent av alla män kan ha nedsatt sexuell lust och det är vanligast bland äldre.
Orsak
Upplevelsen av nedsatt sexuell lust beror oftast inte på någon sjukdom. Men alla former av hälsoproblem kan påverka sexuell lust och funktion. Ofta finns flera bidragande faktorer.
Stress och höga krav i arbetsliv eller hemmiljö kan orsaka minskd sexuell lust, liksom trötthet och sömnbrist. Ofta blir det då bättre under ledighet och/eller när man är hemifrån. Minskad sexuell lust upplevs ofta som ett problem i relationer om de olika parterna har olika grad av lust. I parrelationer kan även konflikter, ofrivillig barnlöshet, sexuella problem hos partner och relationens längd påverka. Lusten avtar ofta med tiden.
Sjukdomar kan vara en bakomliggande eller bidragande orsak, framförallt psykisk ohälsa, ångest och depression, men även smärttillstånd och sjukdomar som sätter ned det allmänna måendet och hormonella sjukdomar som hypotyreos (låg sköldkörtelfunktion). Låg testosteronnivå är sällsynt orsak till nedsatt sexuell lust.
Många läkemedel kan också göra att lusten minskar. Det kan vara till exempel antidepressiva läkemedel eller smärtstillande preparat av morfintyp. Biverkningar är individuella och upplevs olika. Ibland kan kan behöva byta preparat eller behandling. Om man misstänker biverkningar bör man diskutera med vårdpersonal. Alkohol och narkotika kan också minska lusten och förmågan till sex.
FRÅGA EXPERTEN: Barnmorskan svarar på dina frågor om gynhälsa. Ställ frågan här!
Diagnos
Diagnosen ställs på individens berättelse. Om man har mindre sexuell lust än vad man önskar och upplever det som ett problem.Man kan få hjälp av vården via vårdcentral eller gynekologisk eller sexologisk mottagning.
Yngre individer kan vända sig till en ungdomsmottagning. När man tar kontakt får man ofta svara på frågor som:
- Har du någon partner och hur är i så fall relationen?
- Hur har det varit tidigare?
- Upplever nu sexuell lust i några situationer? Om du ser något erotiskt på bild eller i TV? Är det skillnad under ledigheter och semestrar?
- Har du upplevt några större livshändelser den senaste tiden?
- Har du samma lust som tidigare till andra saker i livet?
- Upplever du upphetsning?
- Kroppsliga symtom eller obehag?
- Har du några sjukdomar?
- Använder du läkemedel?
- Hur ser dina alkoholvanor ut?
Oftast behövs ingen specifik utredning. Vid behov görs undersökning av könsorgan (penis och testiklar) eller utredning av eventuell psykisk ohälsa. Blodprover är sällan användbara.
Behandling av nedsatt sexuell lust
Behandlingen är individuell och beror på vilka bidragande orsaker som finns. I många fall kan lusten tränas upp genom att själv upptäcka vad som känns positivt och bra. Rådgivande samtal vara tillräckligt. Sensualitetsträning för par kan öka sexuell lust och är en metod som består först av icke-sexuell fysisk kontakt som gradvis går till sexuell beröring. I vissa fall behövs mer stöd av en sexualrådgivare eller specialiserad terapi.
Prognos
Prognosen beror på bakomliggande faktorer men är ofta god. Sexuella problem är vanliga och kan ofta minska med samtal kring problematiken.
Gå utbildning om testosteronbrist (gratis): Lär dig mer om symtom, behandling & orsak, samt delta i en enkätundersökning