Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

För tidig utlösning

När en man stimuleras sexuellt - direkt eller indirekt - får han som regel stånd. Ytterligare direkt stimulering av penis leder efter kortare eller längre tid till utlösning. Några män får utlösning mycket snabbt vilket kan ge problem i samlivet.


Uppdaterad den: 2015-12-09

Annons

För tidig utlösning definieras när mannen får utlösning inom en till två minuter efter påbörjat samlag och problemet ska ha pågått i minst sex månader.

Snabb utlösning kan ge problem i samlivet om partnern har behov av mer tid för att själv hinna med att få orgasm.

Många par löser problematiken under en tid med:
  1.  En snabb utlösning först sedan samlag
  2.  Stimulerar sin partner till orgasm före samlaget

Då mannens utlösning samtidigt leder till att ståndet helt eller delvis försvinner, och lusten kanske likaså, kan det uppstå problem i samlivet för båda parter. Om problemet med för tidig utlösning kvarstår under längre tid, eller kanske alltid funnits, och om det påverkar det sexuella samlivet negativt, bör du försöka göra något åt det tillsammans med din partner.

Ni gör klokt i att tala med en sex- och samlivsterapeut om problemet Ert problem, för det är bådas problem, som skall lösas tillsammans. Det är inte något som mannen bara kan klara själv.

Du som inte har någon fast partner eller lever själv kan även träna stopp-start-tekniken, se nedan FAS 1.

Hur behandlar man för tidig utlösning?

Behandlingen - träningen - består i regel av flera olika delar.

En idé kan vara att försöka avhjälpa just ditt problem med för tidig utlösning med så kallad stopp-start-teknik.

Annons
Annons

Hur använder man stopp-start-teknik?

Fas 1: Först ska du lära dig själv att stoppa. Du smeker dig själv och när du känner att det är nära utlösning stoppar du och andas. Vänta en stund till dess ”vågen”släpper, sedan stimulerar du dig igen till du kommer nära då stoppar du och andas. Detta gör du 3 gånger och den fjärde gången får du komma. Kom ihåg att det är viktigt att du inte spänner dig och håller andan.

Först när du behärskar tekniken och känner dig säker själv, tar du in din partner.

Viktigt! Som hans partner måste du tona ner din sexualitet och ditt behov av tillfredsställelse. Det får du sköta och klara själv med onani. Du får inte plåga honom genom att tala om hur otillfredsställd du är.

Fas 2: Du - mannen - ligger naken och avslappnad på rygg. Din partner sitter eller ligger naken vid sidan av dig eller sitter mellan dina särade ben. Du är passiv och hon är aktiv.

Hon smeker dig så att du får stånd. Du koncentrerar dig enbart på hennes smekningar och stimulans samt de känslor och den sexuella spänning som dessa medför. När du märker att den sexuella spänningen ökas, och du tror att din utlösning börjar närma sig, så säger du stopp och andas. Hon skall då sluta med att smeka dig, varvid den sexuella spänningen avtar. Ståndet avtar kanske, och då vet du, att du inte får utlösning med detsamma.

Sedan börjar hon med smekningarna igen, tills du säger stopp. På det viset stoppar och startar ni tre gånger. Fjärde gången skall hon fortsätta tills du får utlösning. Det är alltså detta man kallar stopp-start-teknik.

Hur ofta skall man upprepa övningen?

Övningen upprepas så ofta ni har tid och lust. Men kom ihåg att du hela tiden skall vara den passive och hon den aktiva. Det är inte tillåtet att byta eller att fortsätta med att smeka henne, inte ens om hon och du skulle ha lust till detta.

Viktigt! Om hon behöver få orgasm i denna situation, skall hon klara det själv, helt utan din assistans eller närvaro. För att denna träning ska fungera behöver du nämligen enbart och fullt ut koncentrera dig på din situation - utan att behöva prestera något annat på det sexuella området.

Annons
Annons

När är man klar för samlag?

Efter hand lär du dig att behärska din utlösning bättre, så att det går längre och längre tid innan du säger stopp. Då, men först då, är tiden inne att intensifiera smekningarna. Det kan ske med hjälp av ett glidmedel eller olja, till exempel intimolja, som hon smörjer på handen innan hon smeker dig. Hon kan också använda saliv eller vaginalsekret.

Till sist kan du också klara detta. Då är tiden kanske inne till att ni försöker genomföra ett riktigt samlag. Du ligger fortfarande på rygg och hon grenslar dig långsamt och försiktigt.

När du märker att du återigen behärskar din lust till utlösning, rör hon sig försiktigt upp och ner tills du säger stopp och andas. Ni startar då du är klar igen och fortsätter tre gånger. Först fjärde gången, liksom tidigare, fortsätter ni tills du får utlösning.

Om ni är eniga om det och om din partner känner lust till det, är det en bra idé, om hon före eller efter samlaget stimuleras av dig eller av sig själv till orgasm. Under själva samlaget är det däremot fortfarande endast dina känslor och din utlösning som det handlar om.

Det är också bra att träna upp dina bäckenbottenmuskler:

  • Genom att knipa och slappna av i dina bäckenbottenmuskler regelbundet lär du dig även att kontrollera och förstärka ditt stånd, utlösning och orgasmupplevelse.
  • En övning kan vara att när du står upp och har stånd lägga en handduk över som du lyfter upp sedan släpper ner ca 10 ggr.
  • När du sedan har samlag och penis är i slidan, spänn bäckenbottenmusklerna och slappna av utan att göra andra rörelser.
  • Denna stopp-start-teknik bör betraktas som en del i ett led i en behandling hos en sex- och samlivsterapeut.

Läkemedel

2011 kom läkemedlet Priligy som ska intas 1-3 timmar innan sexuell aktivitet. Preparatet är ett så kallat SSRI-preparat (Serotonin återupptaghämmare). Läkemedlet var tänkt som ett medel mot depression, men var inte tillräckligt effektivt, däremot som en bieffekt, visade det sig att män med för tidig utlösning kunde hålla längre. Läkemedlet är receptbelagt och förskrivs av läkare.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.