Fakta | Potensproblem

Nedsatt befruktningsförmåga, man (infertilitet)


Uppdaterad den: 2013-01-25
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är infertilitet?

Infertilitet är den medicinska beteckningen för att inte uppnå graviditet efter att ha försökt i minst ett år. Cirka 15 % av alla par är infertila.

En del par som har fått diagnosen infertilitet kan ändå uppnå graviditet utan behandling. Därför används ofta beteckningen subfertilitet som betyder nedsatt befruktningsförmåga.

Animation om nedsatt befruktningsförmåga

Orsak

En blockering av sädesledaren kan orsaka manlig infertilitet. Det kan ske genom en sterilitetsoperation (vasektomi). Nedsatt mängd normala spermier i sperman (avsaknad av spermier – azoospermi).

Annons
Annons

Dålig "timing" när det gäller sex, det vill säga för lite sex nära tidpunkten för ägglossning kan också orsaka infertilitet. Oftast hittas inte orsaken bakom infertilitet hos män.

När ska du söka läkarhjälp?

Vanligtvis är rekommendationen att ett par väntar med att uppsöka läkare tills de har försökt att bli gravida i ett års tid.

Bör män också undersökas vid infertilitet?

Ja. Det är viktigt att påvisa och behandla eventuella korrigerbara problem hos subfertila män. En del män har ett underliggande medicinskt problem som leder till infertilitet, och detta kan i så fall påvisas vid läkarkontrollen.

Annons
Annons

Hur utreds infertilitet?

Läkaren ställer frågor angående olika saker som är kopplade till det faktum att graviditet har uteblivit. Läkaren kommer också att undersöka dig. Spermaprov är avgörande, ofta måste två spermaprover lämnas med några veckors mellanrum. Genom en spermaanalys får läkaren information om antal spermier och deras kvalitet, vilket är viktigt i bedömningen av fertilitet. Ibland anser läkaren att det är nödvändigt att ta blodprov.

Kan manlig infertilitet behandlas?

Behandling kan hjälpa dig och din partner att bli gravida på vanligt sätt. Även om du kanske inte kan göra din partner gravid på vanligt sätt kan specialistkliniker, så kallade fertilitetskliniker, hämta ut en spermie från din sperma och på konstgjord väg befrukta ett ägg från din partner. Detta kallas intracytoplasmatisk spermieinjektion.

Det finns inga belägg för att detta kan skada fostret/barnet eller leda till medfödda missbildningar.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons