Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Impotensproblem ger många män sämre livskvalitet

Flera forskningsstudier visar att livskvalitén försämras hos män som drabbas av impotensproblem efter behandling mot prostatacancer. ”Erektil dysfunktion är en vanlig biverkan hos män som genomgått kirurgi eller strålbehandling av prostatan”, säger överläkare Jan-Erik Damber.


Publicerad den: 2016-01-15

Annons

Över 9 000 män diagnostiseras årligen med prostatacancer, vilket gör cancerformen till den vanligaste som drabbar svenska män.

Nyligen gjordes en nordisk studie som undersökte mäns olika upplevelser av prostatacancer.

Uppemot 7 000 nordiska män studerades vilket gör undersökningen till den Läkare Jan-Erik Damber om impotensproblem hos män största i sitt slag. Det visade sig att män upplever flera stora biverkningar efter behandling mot prostatacancer, och impotensproblem (erektil dysfunktion) var den vanligaste bieffekten.

Annons
Annons

Uppemot 60 procent av männen som behandlas för prostatacancer drabbas av impotens, påpekar Jan-Erik Damber som är överläkare i urologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Många av de här patienterna sörjer sin sexualitet. Det kan också vara mentalt belastande att inte kunna få erektion fastän man inte är så sexuellt aktiv. Men jag möter även patienter som menar att biverkan i form av impotensproblem inte spelar någon större roll, säger han.

Blodkärl kan skadas och orsaka impotens

Det vanligaste är att prostatacancer behandlas med kirurgi eller strålning. Då kan nerver eller blodkärl skadas vilket ökar risken för impotensproblem.

– Nerver kan skäras av som är i förbindelse med svällkroppar i penis. Om blodkärl skadas kommer inte heller blodförsörjningen till penis att fungera optimalt och mannen får svårare att bibehålla erektionen, säger Jan-Erika Damber.

Annons
Annons

Män som behandlats mot prostatacancer kan också få problem med urinvägarna.

– Efter kirurgi finns risk för urinläckage, båda lättare former och mer allvarliga där patienten läcker större delen av tiden. Blåsöveraktivitet är en vanlig biverkan efter strålbehandling av prostatan. Patienter kan även drabbas av avföringsinkontinens – fast det är extremt ovanligt, säger han.

Risk för sämre livskvalitet

Det finns flera forskningsstudier som visar att prostatacancerpatienter med impotens har en sämre livskvalité, jämfört med friska män. Att förlora den sexuella förmågan var bieffekten som orsakad mest lidande, påpekade svenska och finska män som deltog i en annan nordisk studie om prostatacancer.

– Jag möter många patienter som menar att livskvalitén försämrats till följd av potensproblem efter prostatacancerbehandling. Vissa ser det som en stor förlust och känner sig frustrerade, nedstämda eller otillräckliga.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Sune 2022-11-28 14:51 (17 månader sen)

  Jag är besviken på den informationen jag fick när det konstaterades att jag har prostatacancer. PSA var 3,9 och man rekommenderade aktiv monitorering. PSA ökade hela tiden och jag rekommenderades en operation. PSA var nu 9,3 och kirurgen var något frustrerad att man inte hade skickat mig till operation tidigare. Det visade sig att cancern hade inslag av kribbriformt växtmönster, och då är inte aktiv monitorering lämplig. Jag gick i ca: två år innan kirurgisk operation och nu gick inte all cancer att få bort.

 • Avatar Tidigare användare 2020-04-14 14:48 (4 år sen)

  Jag har gått igenom prostatacancern med endast strålning (utan kirurgisk ingrepp alltså) och efterföljande hormonbehandling. Jag fick bröst, övervikt, ljusare röst, håravfall över hela kroppen osv. Hormonbehandlingen avslutades 2019 okt 27. Regelbunden kontroll visar att cancern är borta.
  Jag väntade på att läget ska normaliseras och min testosteron produktion återkommer. Detta har hänt i vis mån. Brösten övervikten har jag kvar, håret börjar växa tillbaka (armar bröst, könsorgan osv)
  så till frågan: vad anser ni om att ta extra testosteron? Kan det leda till att prostatacacern kommer tillbaka?
  Mvh: Solfalk

 • Avatar Tidigare användare 2019-03-19 02:35 (5 år sen)

  Man ångrar sig efter en operation man känner sig lite lurad livet har blivit en stor sorg att inte kunna få ett stånd som var hel naturlig innan i min mening är det fruktansvärt lidande vad gör man det är ju ändå mannens stolthet som tagits bort lite besviken på läkarna de låter ju så bra det årnar sej efter ett år har du nog fjång igen

 • Avatar Tidigare användare 2016-03-9 13:48 (8 år sen)

  Varför berättar ingen för dessa impotenta män att det finns ett utmärkt hjälpmedel, Caverject.
  Och att partnern bör vara med vid utprovning för att lära sig injicera.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.