Nyhet | Könssjukdomar

Nässpray kan snart ge skydd mot klamydia

Om några år kan vaccin mot könssjukdomen klamydia vara här och då ska man dessutom få slippa sprutan – i stället ska vaccinet tas genom näsan.  


Publicerad den: 2017-10-16
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Enligt Vetenskapsradion forskas det på ämnet på flera håll i världen, bland annat i Örebro. Där tror man att klamydiavaccin i sprayform kommer att göra det lättare för patienter att komma tillbaka och göra sådana här boostringsvaccinationer, menar Åke Strid som är professor i biokemi vid Örebro universitet. 

Vi vet också att klamydia är en av de största orsakerna till barnlöshet hos kvinnor, så vi skyddar ju inte bara mot klamydiainfektionen utan även mot bieffekterna av klamydia, säger han till radion.  

Klamydia drabbar tiotusentals

Sjukdomen drabbar tiotusentals svenskar varje år, trots det så finns det idag inget vaccin mot könssjukdomen idag.  

Annons
Annons

I Örebro har man dock lyckats ta fram ett vaccin som skyddar till 70 procent och arbetet kommer att fortsätta vaccinet får ett 100-procentigt skydd, berättar doktoranden Gladys Cergon 

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=6797987

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu