Fråga Doktorn

Fråga   Sex & relationer

HIV-seronegativ, vad innebär det?

Jag fick besked av min läkare att jag är HIV-seronegativ, men att jag inte har HIV. Hon pratade om att det troligen var en korsreaktion och att jag har något annat virus. Har jag förstått det rätt? Vad innebär det egentligen att vara HIV-seronegativ och inte ha HIV?

Svar:

När man tar ett prov för att testa om man har HIV så tittar men efter antikroppar mot viruset. En person som är smittad och har antikroppar och alltså har infektionen är då seropositiv. Om man är seronegativ som du så har man inte några antikroppar mot HIV och är alltså inte smittad. Ett undantag kan vara om man är väldigt nysmittad och kroppen ännu inte hunnit bilda antikroppar.

Jag skulle tro att det har blivit lite missförstånd kring ditt provsvar, förmodligen kanske ditt prov visat en "ospecifik" reaktion som vi ser ibland. Man vet inte riktigt vad som orsakar detta men om det gått minst 3 månader från ett eventuellt smittotillfälle så kan man vara helt lugn om man är seronegativ. Du behöver heller inte oroa dig för något annat virus.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons