Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Könssjukdomar

Kondylom ökar bland unga

Var tionde svensk kvinna drabbas av kondylom. Det visar en nordisk studie som också avslöjar att könssjukdomen ökar kraftigt bland yngre kvinnor. – Vår gissning är att det är förändrade sexualvanor som ligger bakom ökningen, säger Pär Sparén, professor på Karolinska Institutet.

Kondylom ökar bland unga
Annons

Trots att kondylom, vårtor i underlivet, är en av de vanligaste sexuellt överförbara sjukdomarna i Sverige har man tidigare inte riktigt vetat hur många som drabbas.
Det vet forskarna nu, tack vare studien som omfattade cirka 70 000 kvinnor från Sverige, Norge, Danmark och Island i åldern 18 till 45 år.

– Förekomsten av antal nyafall per år ligger någonstans på en procent i de nordiska länderna. Det innebär att cirka 20 000 kvinnor diagnosticeras med kondylom i Sverige varje år. Antalet kvinnor som någon gång har haft kondylom under sin livstid låg på lite drygt tio procent, säger Spar&eacuten som ledde den svenska delen av studien.

Läs mer om Kondylom (könsvårtor) »

Undersökningen visar också att det är kvinnor under 25 år som drar upp siffrorna. Forskarna ser ett tydligt samband med ändrade sexualvanor.
– Vi ställde frågor om olika faktorer som kan vara korrelerade med kondylomförekomst, antal sexualpartners, alkoholintag, rökning och så vidare. Och den starkaste faktorn där är helt klart antalet sexualpartners.

Annons
Annons

Kondylom orsakas av Humant papillomviruset (HPV)

Många bär på viruset utan att få några symptom och ofta tar kroppens eget immunförsvar hand om infektionen. Men för att minska risken att bli en del av den stegrande statistiken kan man skydda sig med kondom och sedan 2006 finns även ett vaccin, Gardasil, på marknaden. Det är utvecklat för att i första hand skydda mot de två HPV-typer som oftast ligger bakom livmoderhalscancer men skyddar dessutom mot de virustyper som orsakar 90 procent av all kondylom.

Studien, som genomfördes 2006, har publicerats i tidskriften Journal of Infectious Diseases.

Är du läkare eller sjukvårdspersonal?
Läs mer om kondylom på NetdoktorPro »
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.