Sjukgymnastik förbättrar sexliv vid RA

En avhandling från Lunds universitet visar att sjukgymnastik kan förbättra sexlivet för patienter med ledgångsreumatism, reumatoid artrit (RA).

Publicerad den: 2013-09-11
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

Sjukdomen, som ofta drabbar kvinnor och ger inflammationer i kroppens leder, leder ofta till problem med sexlivet. Men många patienter informeras inte om detta av vården enligt Kristina Areskoug-Josefsson, doktorand i vårdvetenskap.

– Det är ett tabubelagt ämne och många inom vården känner tveksamhet till att fråga patienter om deras sexuella liv. Eller så känner personalen att de har otillräcklig utbildning inom området.

För att förbättra bemötandet av patienter med reumatoid artrit och identifiera sexuell problematik har Kristina Areskoug-Josefsson utvecklat ett frågeformulär som kan användas vid behandling av personer med ledgångsreumatism.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons