Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

finns ingen medicin

Hej! Jag har haft RA sedan jag var tio år gammal. Jag har konstant gått på metrotrexathe sedan dess, men detta hjälper inte, jag måste komplettera med någon annan medicin. Jag har hittills fått testa, remicade, mabthera, humira, enbrel, valencia m.m nu finns det inte några mer att testa för min del. Vad ska jag göra med mina ständiga smärtor? Jag har RA i hela kroppen och även bechterevs, osteporos. Jag kan inte längre arbeta men har inte rätt till sjukpenning. Jag börjar få panik!

Svar:

Det är mycket plågsamt när en reumatisk ledsjukdom som RA kompliceras av svår smärta. Ganska ofta påverkas denna smärta (som sitter i muskler och muskelfästen mest) inte av läkemedel, vare sig sjukdomsdämpande eller smärtdämpande läkemedel. Eftersom detta tillstånd påverkar hela kroppen är det viktigt hitta sätt att kunna dämpa och hantera smärtan och att kunna fungera bättre.

Det finns speciella mottagningar eller enheter för detta på universitetssjukhusen samt kan man få viss sådan behandling på specialistsjukhuset Spenshult i Halland (www.spenshult.se). Ibland kan KBT (Kognitivt inriktad smärtbehandling) också vara till hjälp.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons