Debatt: PsA-patienter bollas fram och tillbaka i onödan 

I snitt tar det tre och ett halvt år för PsA-patienter att få en diagnos, något som kan  leda till permanent ledförstörelse och funktionsnedsättning ”helt i onödan”, skriver två debattörer i Dagens Medicin.


Publicerad den: 2018-03-05
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Debatt: PsA-patienter bollas fram och tillbaka i onödan 
Annons

”Är det rimligt att leder i kroppen ska behöva förstöras i onödan? Ska människor behöva riskera att bli beroende av smärtstillande opiatläkemedel i onödan?”, skriver Lotta Håkansson, ordförande Reumatiker­förbundet och Tina Norgren, ordförande Psoriasisförbundet, i debattartikeln i Dagens Medicin.  

LÄS MER: Nyttiga tips till dig med psoriasisartrit

Får vänta flera år på diagnos

Reumatikerförbundet och Psoriasisförbundet har tillsammans med Netdoktor genomfört den hittills mest omfattande undersökningen i Sverige som rör patienter med psoriasisartrit (PsA) och patienter som har psoriasis med ledsmärtor.

Över 12 000 personer har deltagit, och av dessa är det över 2 500 personer som har lämnat detaljerade upplysningar om hur de ser på sin sjukdom och den vård de erbjudits. 

Resultatet visar att den genomsnittliga patienten fick vänta tre och ett halvt år på diagnos.  

Annons
Annons

LÄS MER: Psoriasisartrit - kombination av ledbesvär och hudpsoriasis

Försenad diagnos kan leda till onödiga skador

”Diagnosbeskedet är helt cent­ralt. Det är först då som rätt vård och behandling kan sättas in för att bromsa eller stoppa den skadliga ledförstörelsen. Den långa väntan på diagnos kan leda till permanent ledförstörelse och funktionsnedsättning, helt i onödan.”, skriver debattörerna.  

Hos personer som inte ännu fått någon diagnos är även användningen av smärtstillande läkemedel hög, vilket borde utgöra en väckarklocka för sjukvården, menar debattörerna.  

Annons
Annons

”I stället för att döva smärtan med starka läkemedel måste vården söka den bakomliggande orsaken, vilket när det gäller personer med psoriasis och ledsmärtor oftast är psoriasisartrit.” 

Nu vill därför organisationerna inleda en dialog med företrädare för sjukvårdspolitik, myndigheter, landsting och regioner, den medicinska professionen och andra beslutsfattare om hur vården inom psoriasisartrit kan bli bättre. 

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/03/01/oacceptabla-vardbrister-inom-psoriasisartrit/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-10-13 09:03 (18 månader sen)
  • Avatar Tidigare användare 2018-03-17 07:25 (3 år sen)

    Hur yttrar sig psoriasisartrit i början vid övergång från hudpsoriasis till psoriasisartrit?