Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

PsA-sjuka Erika fick rätt behandling – efter 20 år


Lovisa
Publicerad den: 2017-05-22

PsA-sjuka Erika fick rätt behandling – efter 20 år
Annons

Det var i fjortonårsåldern som knäproblemen för första gången kröp sig på. Och i samma veva fick den i idag 59-åriga Erika Dingfors också ont i benhinnorna – något som hon vid upprepande tillfällen sökte vård för.

Läs del 2 i artikelserien: Gluten räddade PsA-sjuka Erika 

– Många gånger när jag kom hem från jobbet och vi bodde tre trappor upp fick jag krypa upp sista biten. Det blev bara värre och värre med alla krämpor som ständigt dök upp. Var det inte höften eller knäna eller ryggen som strejkade så var det tröttheten som smög sig på. Sedan började jag få ont i fingrarna och till slut kunde jag inte hålla i en kaffekopp utan att ta i med båda händerna. Jag var till doktorn men de kliade sig i huvudet och ryckte på axlarna.

Annons
Annons

Har du psoriasisartrit? Testa dig här!

Vid det här laget hade Erika Dingfors gått med sina smärtor, som kom i skov, i över tjugo år. Det hon fick höra av läkarna och dessutom behandlades för var allt från hälsporre och ryggskott till olika inflammationer.

– Det var axlar, armbågar, höfter, knän, nacke, handleder och fingrar som turades om att göra ont. Jag trodde att jag hade något reumatiskt men proverna som togs var negativa och läkaren talade om att reumatism hade man i de stora lederna och inte i yttersta fingerlederna där min smärta satt. Jag var inte svullen, varm eller röd men när jag tog i saker smärtade det i lederna.

Läs också: Lång väntan för patienter med psoriasisartrit

Annons
Annons

Erika Dingfors beskriver också den trötthet hon kände och som succesivt blev värre och värre. Tillslut sov hon varje ledig stund.

– Jag sov på bussen, i soffan, framför TV:n, hela helgerna. När jag var vaken var jag yr i huvudet och kunde få domningar i ansiktet.
Erika återvände än en gång till en läkare för att den här gången få diagnosen fibromyalgi.

– Då var jag i 40-års åldern och blev sjukskriven på 50 procent. Jag fick vara med i en forskningsgrupp och genomgick där en mängd prover och undersökningar. En dag upptäckte jag en svullnad på vristen, sedan kom en på handleden och en under halsen, säger hon och fortsätter:

– Till slut tröttnade min doktor och skickade en remiss till en ortoped som sa att det tillhörde invärtesmedicin. Ortopeden skickade mig tillbaka till min husläkare som efter en del tjat från mig skickade en remiss reumatologen med orden att jag skulle veta att de inte skulle hitta något fel på mig.

I april 2009 fick Erika Dingfors komma till reumatologen och efter 20 minuter konstaterades att hon inte alls hade fibromylagi utan psoriasisartrit. Först då – som 45-åring, kunde Erika en gång för alla få den hjälp hon behövt i över 20 år.

– Sedan dess har jag kunnat leva ett hyffsat liv utan allt för svåra skov, säger hon.

Reumatologen Ulla Lindqvist, menar att det inte är ovanligt att psoriasisartrit misstas för något annat om patienten inte har hudsymtom.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Psoriasis är många gånger, hos 60 procent av patienterna, de första symptomet vid psoriasisartrit. Men tidiga tecknen på psoriasisartrit är även ledstelhet eller ryggstelhet följt av kvarstående led-ryggsmärta och olika grad av ledsvullnad beroende på aktiviteten i sjukdomen. Svullnaden kan drabba ett helt finger eller en hel tå (daktylit) och i ovanliga fall till exempel en hel arm. Det senare är dock ovanligt, säger Ulla Lindqvist.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-06-20 10:00 (5 år sen)

    Hej jag är 65 år. Ja har haft ont i lederna i ca 45 år
    fån början mest i ryggen men numera lite överallt
    Det som är värst nu är min nacke som gör att jag blir lite yr ont i huvudet trött känner mig sjuk hela tiden
    om det beror på min psoarisatrit är jag inte säker på
    Tog minst 35 år innan jag fick rätt diagnos o då var det
    för sent sägs det provat mycket sista var sprutor men fick då mycket höga levervärden som bieffekt så fick sluta med dom Smärtan har väl lärt mig och accepterat men nu att känna sig sjuk och mycket trött
    samt seg o tung dåsig o lyte yr är mycket jobbigt med detta nu Är rätt aktiv annars försöker gå ca 1 tim/dag
    men börjar jobbit med det och pga värken mm
    Mvh/ Svante

  • Avatar Tidigare användare 2019-02-11 12:00 (5 år sen)

    20190211
    Mycket intressant,
    I min släkt finns olika reumatiska sjukdomar. jag har sedan 50 årsåldern fått svårighet med värk, muskelsvaghet , svår värk i axlarna, m,m , ingen läkare har visat intresse att hjälpa mig. prövat cortision , mådde inte bra av detta. nu tar jag panodil 500 tre ggr om dagen.
    men blir allt svagare.
    Med vänlig hälsning
    Elisabet.

  • Avatar Tidigare användare 2017-10-24 13:48 (6 år sen)

    Det är sorgligt historia. Tyvärr, upplevt själv, att läkarna verkar inte ha diagnostiska kunskaper bl.a.
    Som patient vill jag helst komma till en specialist som kan avgöra ganska snabbt om jag har kommit
    till rätt ställe. Men att få remiss är uteslutet hos husläkarna. Jag har haft problem i årtionde och det
    fortfarande inte utrett vad det är för sjukdom. Under 90-talet fram till 2000 blev det kallad för fibromyalgi, pga att man insåg att det var en kronisk inflammation i kroppen. Idag, efter egna
    efterforskningar, tycker att det är nog en viss form av reumatism, PsA. Det tråkiga är att min dotter
    har haft oturen att "ärva" mina besvär och var fruktansvärt sjuk en period. Det är skillnad att råka ut för det vid lite över 50 år, mot att vara 30-35 år och orka med småbarn. Förstår inte varför inte ser läkarna sin huvuduppgift, att göra allt för att sjukdomar ska utredas och behandlas effektivt.
    Med vänlig hälsning Elisabeth


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons