Forum Reumatism


Erfarenhet av Metotrexat?

Hej. Är det nån som vet om Metotrexat är ett biologiskt läkemedel eller DMARD? Har fått en hint om att jag ska få det och samtidigt fortsätta med Salazopyrinen. Är det någon som har erfarenhet av den medicinen? Hur den tas och biverkningar och om den funkar bra. Är nyfiken på vad det är för medicin och om det är någon som blivit hjälpt av den.

Ingen som äter Methotrexate??


Är inte här så ofta... men skrev i din blogg.


Hej! Jag har använt metoject (Mehtotrexate i injektionsform - förfylld spruta som jag tar i magen eller låret en gång i veckan) i ca tre år. Fungerade utmärkt de första två åren. Inflammationer försvann och blodprover blev bra. Sedan kom inflammationerna smygande igen och jag har lagt till Humira ovanpå metojeten. Nu fungerar det kanon. Metoject är ett cellgift så det kräver en del "underhållning" när du använder det. Kontinuerliga blodprover för att kolla levervärden och vita blodkroppar bl.a. Om du blir sjuk i en infektion så måste du göra en extrakoll med läkarbesök och provtagning för immunsystemet blir nedsatt. Överlag är det en välbeprövad behandling och fungerar troligtvis väldig bra för de flesta med inflammatorisk sjukdom. Som sagt, jag mådde prima (vad jag minns - man glömmer fort) första tiden och de biverkningar jag minns var att jag fick nåt mysko sårliknande fenomen i munnen. Men det var övergående. De ingår i gruppen DMARDS. Absolut värt att prova! Lycka till!


Glömde skriva om provtagningen i bloggen. Jag får också gå på regelbundna provtagningar pga methotrexaten i tablettform. Slarvat lite med det då proverna hela tiden varit helt okej ) Jag svarar alltså bra på medicinen utan några större biverkningar, skönt!


Tack för era svar och jag har nu hämtat medicinen. Läkaren ringde förra veckan och biverkningar verkar inte vara att leka med, jag ska visst på lungröntgen och nu börjar det om med alla täta blodprover. Jag som var så nöjd att jag bara lämnar var 3:e månad nu. Han var väldigt noga med att minsta biverkning ska rapporteras direkt, känns väl lite sådär att börja med MTXen men det blir nog bra. Satt och räknade hur mycket mediciner det blir i veckan och det är inte att leka med. Har ont så det räcker och blir över så jag hoppas verkligen att det ger resultat.


Har precis börjat äta metotab, det är väl samma tror jag? Det enda jag kännt av är huvudvärk, men annars går det bra än så länge.


Lungröntgen gör de innan man börjar sa de till mig, för att se lungornas status före och sen ifall det blir komplikationer efter för att se om förändringen kom av medicinen eller om det fanns nåt där innan. Eller så får man kanske inte börja om man har för taskiga lungor, jag vet inte... Ja på apoteken säger de att metotab är samma, jag har fått det istället ibland. Men jag vet inte om jag inbillar mig eller nåt, tycker ändå methotrexate orion fungerar bäst. Jag äter 9st 2,5mg per vecka mot ledgångsreumatism alltså... Fragglan, det är inte säkert du märker nån förbättring ang värken på länge i början... kan ta flera månader om jag inte minns rätt. Det var som när jag ökade från 8st till 9st nyligen... tyckte inte jag märkte nån skillnad alls första veckorna, men, ja jag vet inte, kanske börjar det hjälpa nu? Typ efter 1½ månad. I början trappade jag upp... minns inte om jag började med 4st första veckan för att sedan öka en tablett i veckan eller hur det var, upp till 8st. Det är ca 2½ år sen jag började, har inte haft några större biverkningar vad jag märkt av iallafall... tappade lite mer hår i början kanske, men inget annat så.


Jag ska på lungröntgen snart och börjar med 4 tabletter för att öka med 2 varannan vecka. Ska ta folsyra en dag efter MTXen. Jag tappar sjukt mycket hår har jag märkt, mår småilla och är tröttare än tröttast, hoppas det går över. Tänkte ge medicinen en chans men fortsätter det så ska jag ringa reumatologen. Jag går ner i vikt hela tiden, frågade sjukgymnasten på VC idag vad det kan bero på, nån av er som går ner i vikt? är det pga sjukdomen eller mediciner eller vad kan det va? Har gått ner 3kilo på 2 mån nu. Vill inte bli smalare och äter "rätt" och tycker att jag får i mig de kalorier jag behöver av allsidig kost. Nu ska jag lägga mig en stund, jobbigt att sitta. kram på er


Uppdatering: Methotrexaten gav sjuka biverkningar efter 6 tebletter och jag ser blurrigt, är jätte yr och mår illa. Så idag sa sköterskan att jag absolut inte får fortsätta med medicinen och hon satt upp mig på bevakning. Så det gick inte så bra med den medicinen. var lite yr efter första 4 också men tänkte att det ger med sig...men inte. Skönt att det funkar för er andra som äter den.


Vad trist att det inte fungerande :( Har dom någon Plan B för dig?


Vad synd att du fick så mycket biverkningar. Vet inte, men trodde det var ledgångsreumatismen i sig som gav viktnedgång på mig. Minns inte om det var först när jag började medicinera eller innan jag började gå ner. Gick ner tio kilo iallafall, men har gått upp 5kg av dem igen.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons