Vårdcentraler inför inte Socialstyrelsens rekommendationer

Många vårdcentraler inför inte Socialstyrelsens rekommendationer om psykisk ohälsa. Endast tre av tio har infört rekommendationer från Socialstyrelsens nationella riktlinjer vid depression, ångestsyndrom samt psykosociala insatser vid schizofreni och liknande tillstånd.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-07-02
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons
Annons
Annons

Bara en av tio vårdcentraler uppger att rekommendationerna har lett till konkreta förändringar. Det visar en nationell utvärdering från Socialstyrelsen av hälso- och sjukvården och socialtjänstens insatser för personer med psykisk sjukdom.

Utvärderingen visar också att hälften av landets vårdcentraler har mindre än en heltidstjänst för psykologisk behandling, och en majoritet av vårdcentralerna genomför inte kroppsundersökningar eller provtagningar på̊ personer som söker hjälp för depression och ångest.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Eva löfqvist 2013-07-2 19:30 (7 år sen)

  Precis detta upplevde min son i dag på vår VC. Han sökte för att mådde dåligt, svårt att koncentrera sig och allmänt låg självkänsla. Han har ätit dåligt under en tid och då han är vegetarian och fått i sig väldigt lite med proteiner en tid. Detta påpekades men inga prov togs och inget erbjudande om samtal trots att detta var vårt önskemål!! Någon psykolog kunde de inte erbjuda. OBS detta var en privat VC!

 • Avatar Caroline007 2013-07-3 09:03 (7 år sen)

  Eva, jag är själv inom vården och vet hur dåligt parienter följs upp. Läkare blir tillsagda av sjukhusledningen att ta en " genväg" med patienter som ej har en klar diagnos. Människor som lider av psykiska besvär har det tyvärr sämst inom vården. Det ska sparas inom vården och Pengar ges tex till läkare med specialistkompetens osv. Deras löner är enorma. Sedan så följer dessa läkare en order de fått och kör helt enkelt över patienterna med en ofattbar fart för att hinna med så många som möjligt. Kommer du med fingerskada så skickas du vidare eller om du har bröstsmärta. Symtomernsom inte är uppenbara vispas bort med " du är stressad eller "du lider nog av ångest" Detta är mycket allvarligt och de människor som ej får någon hjälp blir helt ensamma med sina symtomer.
  För att få hjälp Eva till din son så tycker jag att du ska ringa till PATIENTNÄMNDEN. Där kan du förklara hur ni blivit bemötta. Sedan tycker jag att du ska byta vårdcentral till en du vet är bra och har bra rykte. Det är inte alltid så lätt men finns det alternativ så ta det.
  Din son behöver både hjälp fysiskt och psykiskt och som mamma kan du ringa till barn och ungdoms psykiatrin i din kommun eller län. Be att få komma och tala med någon. Behövs remiss så skriver du en " egenremiss" den väger lika tungt och var noga med att poängtera allvaret i situationen.
  Är din son vuxen så kan du ändå ringa och höra hur ni ska gå vidare på VUXENPSYKIATRIN.
  Jag hoppas du tar på dig hårdhandskarna för det behövs för att få det du behöver inom vården idag stå på dig.
  Återkom gärna med info om hur det gått.

  Caroline

 • 20130313144708
  Mia 2013-07-3 16:52 (7 år sen)

  Vet hur tråkigt det är att komma till vårdcentralen för att man har ont i lederna bl a. Vips så beror det på min psykiska sjukdom, fast jag haft problem med det sen jag var väldigt ung. EN gång tog dom blodprov för "enligt det så kan vi se om du har anlag för reumatism". Jo visst, men det fiunns ju andra sjukdomar, som man kanske skulle vilja ta med en reumatolog som verkligen KAN. Dessa jäkla allmänläkare ska spara pengar och bryta ner oss som söker hjälp. FY FAN!


Annons
Annons
Annons