Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vanligt att höra inre röster

En ny studie visar att vanföreställningar är mer förekommande hos personer i medel- och höginkomstländer. ”Min uppfattning är att symtom på psykiska besvär, oavsett det handlar om psykoser, depressioner eller bipolaritet, förekommer hos alla människor i större eller mindre omfattning”, säger Jennifer Strand som är lektor i psykologi.

Publicerad den: 2015-06-08

Annons

Den internationella studien omfattade 31 000 slumpmässigt utvalda personer från 18 länder. Deltagarna fick svara på en detaljerad intervju om sin psykiska hälsa, och det visade sig att synvillor och inbillade röster är vanligare än vad tidigare forskning visat.

Närmare 1 800 personer hade upplevt minst en hallucination under sin livstid, varav 620 uppgav att det skett under det senaste året. Två tredjedelar av de som haft hallucinationer hade ingen sjukdomshistorik av psykiska besvär.

Bakom studien står forskare från University of Queensland i Australien och Harvard Medical School i USA. De ville ta reda på varför vissa individer återhämtar sig från hallucinationer och andra utvecklar svåra psykiska sjukdomar.

Annons
Annons

”Vi måste omvärdera kopplingen mellan vanföreställningar och psykisk ohälsa. Det är mer komplext än så”, skriver John McGrath, en av studiens ledande forskare och professor i psykologi vid University of Queensland, i ett pressmeddelande rapporter Forskning&Framsteg.

”Psykiska besvär förekommer hos alla”

Jennifer Strand är lektor i psykiologi vid Göteborgs universitet och hon anser att man bör undersöka själva situationen där vanföreställningen eller hallucinationen uppstått.

– Den här internationella studien visar att det är vanligare att personer i medel- och höginkomstländer får vanföreställningar någon gång i livet, än att personer i låginkomstländer upplever dem. För att förstå varför hade det varit intressant att veta om det var i samband med exempelvis droger eller religiösa ritualer, som båda tenderar att påverka våra sinnen, skriver hon i ett mejl till Forskning&Framsteg.

Det nya forskningsresultatet förvånar henne inte.

Annons
Annons

– Min uppfattning är att symtom på psykiska besvär, oavsett det handlar om psykoser, depressioner eller bipolaritet, förekommer hos alla människor i större eller mindre omfattning. Människor med psykoser är inte fundamentalt annorlunda från andra människor, inte heller symtom som hallucinationer och vanföreställningar.

Studien har publicerats i JAMA Psychiatry.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-06-9 17:52 (9 år sen)

    Hej, Jag har haft störningar i ett öra efter fall.Flera år
    efteråt börjar musik med sång höras,som kvarstårJag
    kan ändra melodin.vad är detta?
    Mulle.
    saunamulle@gmail.com


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons