Nyhet | Schizofreni

Schizofrena inte våldsammare än andra

Annons

Schizofrena är inte mer benägna att begå våldsbrott än någon annan, visar en ny studie från Karolinska Institutet. En av forskarna bakom studien är professor Martin Grann.
– Inte nog med att de lider av den kanske svåraste psykiska sjukdom man kan lida av. Det är också så att människor går omkring i förvissning och tron att de här människorna dessutom är farliga på grund av sjukdomen, säger Martin Grann.

Forskarna menar att det finns en vanlig bild i media om att schizofrena skulle vara farliga, men den nya studien visar alltså att så är inte fallet.
– Det tycks inte som att sjukdomen schizofreni i sig faktiskt är i någon mening förenad med ökad våldsrisk, utan det tycks framför allt vara det faktum att många personer med schizofreni missbrukar alkohol och droger, säger Martin Grann till Ekot.

Det är en grupp forskare som undersökt våldsbrottsligheten hos drygt 8 000 personer med diagnosen schizofreni och jämfört dem med en kontrollgrupp i normalbefolkningen. Och det som framkom var att bland de schizofrena som inte missbrukade alkohol eller andra droger hade åtta procent begått våldsbrott, vilket endast är en marginell skillnad med normalbefolkningen där siffran är fem procent. Bland de schizofrena som missbrukade alkohol och andra droger var dock bilden en annan. Där hade mer än vad fjärde, 28 procent, begått ett våldsbrott. Men enligt Martin Grann är det i princip samma våldskurva som man ser bland missbrukare som inte lider av schizofreni.

Annons
Annons

Anledningen till att det finns en bild&nbspav att sjukdomen&nbspschizofreni innebär en ökad risk för våld tror Grann beror på att våldsdåd utförda av psykiskt sjuka personer får mer uppmärksamhet.
– Varje gång en person med psykos begår ett våldsbrott så får det oproportionerligt väldigt stort utrymme i massmedia. Man rapporterar om vansinnesdåd och liknande. Så jag förstår att folk har den här bilden, säger Martin Grann.&nbsp

De&nbspnya rönen kring schizofrenas farlighet&nbsphoppas Martin Grann&nbspkan leda till förändringar inom psykiatrin.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons