Schizofrena dör tidigare


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-01-21
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

De män och kvinnor med sjukdomen schizofreni dör långt tidigare än människor som inte har sjukdomen.

Studien har gjorts vid Centrum för primärvårdsforskning vid Lunds universitet i samarbete med Stanford University i USA. Resultaten visade att män och kvinnor mer schizofreni dör i genomsnitt 15, respektive 12 år tidigare än dem som inte har sjukdomen. De har högre dödlighet i de två folksjukdomarna cancer och hjärtkärlsjukdom.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-07-26 17:16 (9 år sen)

    Se vilka biverkningar medicinerna har . Plötslig död , kraftig viktuppgång mm. Hjärtpåverkan , stroke och mycket mera. Sen har ex trovärdighet vid läkarbesök hör de exempelvis risperdal " är han/ hon att lita på " . Sen om de mår dåligt mer antipsykotiskt istället för ex . beroende framkallande medicin. Två neg saker ta den minsta. för mycket biverkningar istället för beroende när de ändå ska äta med varje dag????? Livsstil. Vad får de för livsstil när andra ska veta allt bäst för de har läst böcker???? Mycket att diskutera om detta.

  • Avatar Tidigare användare 2013-03-7 17:42 (9 år sen)

    Kan man tänka en omvänd ordning där hjärtkärlsjukdomar orsakar syrebrist eller någon skada i hjärnan och likaså, någon organ i kroppen fungerar otillfredställande, varför man får följaktligen denna oerhört jobbiga sjukdom? Stor tragedi för personen i fråga men även dennes familj.