Så ska läkarna kunna förutsäga schizofreni

Inom en snar framtid finns det kanske möjlighet för läkarna att förutsäga vilka patienter som kommer att drabbas av hjärnsjukdomen schizofreni. I en pilotstudie har några amerikanska forskare tagit fram en automatisk talanalys som ska analysera patienternas tal och tankeförmåga.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-10-16
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Schizofreni är en hjärnsjukdom som medför förändringar i tankeverksamheten och beteendet. Hos de som får den svåra psykiska sjukdomen påverkas både talet och tankeförmågan. Med hjälp av en automatisk talanalys hoppas nu några amerikanska forskare på att kunna hjälpa läkare att i förväg avgöra vilka patienter som kommer att få schizofreni, det rapporterar Sveriges Radio.

Träffsäker analys

I en amerikansk pilotstudie lät man 34 ungdomar med psykiska problem berätta om sina upplevelser i en intervju. Efter det transkriberades intervjuerna och analyserades av ett dataprogram som mätte meningslängd och hur väl meningarna hängde ihop med varandra. Resultatet visade att analysen med full träffsäkerhet kunde urskilja vilka av ungdomarna som skulle komma att utveckla schizofreni inom de närmsta två och ett halvt åren.

Personer med schizofreni kan prata mekaniskt

Lena Flyckt som är docent i psykiatri vid Karolinska institutet och forskat på schizofreni säger till Sveriges Radio att hon blev imponerad av den metodologi man använt för att analysera talet – något som enligt henne är karaktäristiskt för patienter med schizofreni.

Annons
Annons

– Vad som är karaktäristiskt skulle jag säga att man pratar ganska mekaniskt, det dröjer innan svaret kommer när man ställer en fråga och att det kan vara splittrat. Man hoppar lite från ämne till ämne, så man kan få svårt att få ett sammanhang i talet, säger Lena Flyckt till Sveriges Radio.

Hon säger också att det är en lovande pilotstudie som är värd att pröva i större skala – men inte för att ställa diagnos i lika hög utsträckning som att följa sjukdomens förlopp. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • mats-
    2015-10-16 16:45 (4 år sen)

    Ja, det kan ju vara ett framsteg att kunna ge diagnos mycket fortare.


Annons
Annons
Annons