Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sömnmedel allt vanligare bland unga

Annons

Sömnmedel och lugnande medel har ökat kraftigt bland barn. Enligt Apotekets statistik har försäljningen ökat med 54,7 procent de senaste tre åren. År 2006 såldes knappt 1,5 miljoner dygnsdoser av sömnmedel och lugnande till barn och ungdomar mellan 0 och 18 år. Men under de senaste tre åren har motsvarande försäljningssiffra varit knappt 2,3 miljoner, vilket är en ökning med 54,7 procent. Lisbeth H&eacuted Fogelström, skolsköterska i Göteborg har märkt hur många elever behöver hjälp för att kunna sova om nätterna.
– De är väldigt trötta i skolan. När man pratar med dem är det ofta att de inte har sovit. Det ser vi också i skolan att ungdomar äter mer antidepressiva och de äter mer sömnmedel, säger hon till Ekot.

Enligt Apotekets statistik är ökningen störst i Östergötland, med 120 procent, följt av Gotland och Halland. Ökningen är däremot inte lika stor i storstadslänen Stockholm och Västra Götaland, men där är det totala antalet sålda dygnsdoser bland barn ändå mycket större. Drogexperten Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, menar att riskerna för självmord bland unga ökar med lugnande medel.
– Många ungdomar mår inte bra. Om man då har sömntabletter och även antidepressiva läkemedel som kan vara väldigt farliga vid en överdos ser vi att det leder till fler självmordsförsök med läkemedel, säger Kai Knudsen.

Annons
Annons

Ett tuffare klimat för dagens unga är en tänkbar anledning till att många tvingas ta hjälp för att varva ner, menar Kai Knudsen.
– Det är alltså inte så att vi har fler ungdomar som har tunga psykiatriska diagnoser utan det här har att göra med de levnadsförhållanden som barn och unga lever under, säger han.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.