Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Otäcka minnen kan omprogrammeras

Annons

Med rätt träning i rätt tid kan hjärnan skriva om skräckfyllda tankar och minnen. Något som ger hopp åt bland annat personer som plågas av fobier eller hemska minnen.
– Detta är en välgjord studie som övertygande visar att det fungerar, säger Lars Olsson, professor i neurologi vid Karolinska institutet.

Det är en ny studie, ledd av hjärnforskaren Elizabeth Phelps, som visar att människans långtidsminnen inte är statiska. När hjärnan plockar fram dem i ljuset kan minnena skrivas om och ändras innan de åter lagras. Under studiens gång ”lärde” forskarna studiedeltagarna att bli rädda för en viss färgad fyrkant genom att ge deltagarna en obehaglig elektrisk stöt när figuren i fråga dök upp på en skärm. Med hjälp av elektroder som fästes på huden mättes de fysiska reaktionerna. Dagen därpå fick deltagarna igen se fyrkanten, och en tid därefter började man arbetet med att ”skriva om” minnet av den. Inga stötar utdelades när fyrkanten dök upp och försökspersonerna skulle återgå till att betrakta den som harmlös.

Och det som forskarna kunde se var att de som blivit påminda om fyrkanten tio minuter före försöksgenomgången hade lyckats prägla om minnet av den till ett neutralt. Medan de som blivit påminda sex timmar i förväg inte alls lyckades lika bra. Även ett år senare såg man skillnader mellan grupperna. Forskarna drar slutsatsen att minnesträning, rätt utförd, ger varaktiga resultat där obehagliga minnen inte riskerar att hoppa fram som gubben i lådan i exempelvis stressig situation.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.