Förväntningar kan påverka behandlingars resultat

Det är inte bara läkemedlet i sig som påverkar behandlingens utgång – även patientens förväntningar har en viktig roll, det visar en studie från Uppsala universitet.


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2017-10-03
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

I studien tittade forskarna på hur behandling med antidepressiva SSRI-läkemedel påverkas av patienternas förväntningar på läkemedlet.

De personer som deltog i undersökningen delades  upp i två grupper. Alla fick samma läkemedel, samma dos och under samma tid. Däremot fick de två grupperna olika information. Ena gruppen fick rätt information om läkemedlet och den andra felaktig, berättar en av forskarna bakom studien, Tomas Furmark, professor i psykologi till Vetenskapsradion.

Läs mer: När ska jag söka hjälp för depression?

”Stora och signifikanta skillnader”

Ena gruppen, som fått den felaktiga informationen, trodde att de åt en substans som inte verkar mot sjukdomen men som ger biverkningar – ett så kallat aktivt placebo.

Annons
Annons

– Vi tittade på hur många det var som svarat bra på behandlingen. Och det var stora och signifikanta skillnader. Det var 50 procent i gruppen som fått korrekt information och bara 14 procent i den andra gruppen, säger Tomas Furmark till radion.

Detta visar att förväntningar har en stor effekt på hur bra man svarar på SSRI-läkemedel, menar Tomas Furmark, men säger också att det verkar finnas ”en måttlig effekt av själva läkemedlet”

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6790353

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Jan-Erik Engström 2017-10-4 07:49 (24 månader sen)

    Vet man om de tillfrågade "patienterna" förstod den information som gavs om respektive läkemedel? Jfr den för patienten svårbegripliga info som ges via bipacksedeln för läkemedel.


Annons
Annons
Annons