Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Regeringens alkoholpolitik får skarp kritik

En stor matkedja har börjat sälja vin via nätet till de kunder som köper färdigpackade matkassar. Trots systembolagets alkoholmonopol kan man köpa alkohol samtidigt som man köper mat. Stora brister i regeringens alkoholpolitik, skriver Sven Andréasson i dagens DN Debatt.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-07-09

Annons

”Regeringen saknar linje. Det finns stora brister i kontrollen av hur alkohol marknadsförs och säljs. Men varken regering eller myndigheter tar sitt ansvar för den tilltagande kommersialiseringen. Den utredning som idag lämnas över till regeringen blir i stora stycken bara ett slag i luften”, skriver överläkare Sven Andréasson.

Det viktigaste i Sven Andréassons kritik är att regeringen inte tar itu med de kommersiella initiativ som kommit den senaste tiden, framförallt näthandeln av alkohol.

– Man borde helt enkelt lagstifta om förbud mot kommersiell förmedling av alkohol till privatpersoner.  Och så länge man inte har gjort det så frodas ett antal verksamheter som alla har som syfte att sälja alkohol till en större skara konsumenter, säger han i P1-Morgon.

Annons
Annons

Att Sveriges politiker inte intresserar sig för Sveriges största sociala och medicinska problem – alkoholfrågan – menar Sven Andréasson är skandal. På mellan 20-30 år har alkoholdrickandet i Sverige förändrats dramatiskt. Råsupandet har avtagit medan vardagsdrickandet har tilltagit. En viktig förklaring till det ökade vardagsdrickandet är marknadsföringen.

– Marknadsföringen har exploderat de senaste åren. Det är tydligt att branschen ser det som viktigt att nå ut med budskap till kunder och det jag noterar framförallt är att marknadsföringen når yngre delar av befolkningen och då stimulerar till mer drickande än vad som annars skulle ske. Vi vet från studier att unga människor tar större intryck av marknadsföring än äldre. Och samtidigt är det väldigt svårt att begränsa marknadsföring så att den bara når äldre personer. Lösningen är helt enkelt att få bort marknadsföring för all alkohol. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.