Nya rön: En myt att man måste bli helnykter

Idag dricker en miljon svenskar för mycket och 330 000 är alkoholberoende. Nya forskningsrön utmanar det gamla uttrycket ”en gång alkoholist – alltid alkoholist” och menar att det är en myt att man måste bli helnykter.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-12-13
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Frågan är kontroversiell därför att den utmanar en utbredd föreställning om alkoholberoende personer där lösningen till problemet är livslång helnykterhet.

Vem är egentligen dagens alkoholist? Vem som helst, svarar experter på området. Idag är bilden av alkoholisten mer mångfacetterad: det kan vara karriärskvinnan Lina 32 i sina bästa dagar, Daniel 27 vars liv går ut på jobb afterworks och fest eller 62 åriga Greta som älskar kvällarna med ”bag-in-box” vinet. 

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Expertchatt om alkohol och beroende

Är du bekymrad över din alkoholkonsumtion? Eller är du orolig för att någon i din närhet dricker för mycket? Eller ställer du dig frågande till om man faktiskt kan lära sig att dricka lagom?

Annons
Annons

Lars Håkan Nilsson, Netdoktors expert på alkohol- och beroendefrågor, kommer att besvara dina frågor i en chatt måndagen den 16 december med start 14.00.

Har du inte möjlighet att delta i chatten live - ställ dina frågor redan nu genom att klicka här!