Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny rapport: Gräsrökningen i Sverige ökar


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-12-12

Annons

20 procent, det vill säga, var femte pojke i gymnasiets årskurs 2 och 14 procent av flickorna har använt narkotika. Cannabis är den vanligaste drogen och de flesta användarna finns i storstadsregionerna, uppger SVT Rapport.

Siffrorna är hämtade från årets drogvaneundersökning gjord av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Annons
Annons

– Användningen av narkotika har ökat bland pojkar i årskurs 2 på gymnasiet, samtidigt så ser vi under 2011 en nedgång av alkohol som är intressant, säger Håkan Leifman direktör för CAN.
Håkan Leifman menar att ökningen kan bero på att inställningen till narkotika har förändrats till mer tillåtande i den undersökta gruppen. Men också att tillgängligheten till narkotika ökat.

Nya siffror från Tullverket bekräftar tillgången i landet genom fortsatt ökande beslag av cannabis. På två år har det varit en 50-procentig ökning av beslagen.

I genomsnitt har 27 procent av gymnasiepojkarna i Stockholms län provat narkotika, följt av 25 procent i Skåne. Bland flickor återfanns den högsta andelen i Skåne - 21 procent mot 20 i Stockholm.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.