Kyrkan erbjuder samtal för döende

I Jönköpings län erbjuder nu olika religiösa samfund samtal med personer i livets slutskede. ”Jag tror att man från vårdens sida vet att människor mår bättre om de kan få brottas och hitta meningen med det liv de lever”, säger sjukhusprästen Lasse Larsmark.

Publicerad den: 2015-03-25
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Många som är döende och vårdas i hemmet kämpar med existentiella frågor. Nu ska de få hjälp på traven.

– Det här är en grupp som vi inte har nått innan från sjukhusets sida och man har nog inte heller känt till dem så mycket från församlingarnas sida eftersom de vårdas i sina hem. Vi tycker vi saknat kontaktväg mellan församlingarna och de som jobbar med palliativ vård i de enskilda hemmen, säger Lasse Larsmark till P4 Jönköping.

Ska bli naturlig del av palliativa vården

Under våren kommer såväl Svenska kyrkan som buddhistiska och muslimska församlingar att erbjuda samtal kring livsfrågor till den här patientgruppen. Tanken är att erbjudandet till patienter och anhöriga ska bli en naturlig del av den palliativa sjukvården. 

Annons
Annons

Men det handlar inte om att omvända icke-troende på dödsbädden, understryker Lasse Larsmark. Enligt distriktssköterskan Lisa Henriksson är initiativet istället svaret på en stor efterfrågan.

– Man upptäcker mycket behov av den här typen av frågor, den här typen av existentiella frågor som inte bara har med religion att göra utan frågor om livet, säger hon till radiokanalen. 

Vad tycker du om initiativet? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Helvi 2015-03-25 14:25 (5 år sen)

    Äntligen! Jag tror det är många som skulle bli glada (!) över att få besök från kyrkan och få tillfälle att ta upp viktiga frågor om livet och döden. Det skulle jag bli i alla fall. Tack kyrkan för initiativet!


Annons
Annons
Annons