Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Internetbehandling mot posttraumatisk stress

Annons

Personer som lider av posttraumatisk stress, som bland annat kan ge oro, ångest och mardrömmar, kan nu få prova på behandling via Internet. Det är i Linköping som man för första gången i Sverige ska göra ett försök med Internetbaserad behandling av posttraumatisk stress som till exempel kan uppstå efter en hemsk upplevelse, som att en anhörig har dött eller att man har drabbats av krig och våld.

De som lider av posttraumatisk stress kan uppleva att han/hon ständigt återupplever det inträffade och har svårt att frigöra sig från tankar kring det. Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi, är en av dem som arbetar med den nya behandlingsmetoden.
– Ganska många i Sverige har inte en terapeut inom gångavstånd. Det är i någon annan stad eller så är det väldigt svårt att få tillgång till den här typen av behandling – kognitiv beteendeterapi, som det är frågan om, säger Gerhard Andersson.

Annons
Annons

I dag används nätbaserad behandling på vissa håll i vården som ett komplement till samtalsterapi. Och tidigare studier, från bland annat Linköping, har visat att behandling via Internet ofta är ett effektivt sätt att behandla flera typer av problem.
– De gånger vi jämfört med en vanlig behandling, gruppbehandling, eller att träffa en individuell psykolog – de gånger vi har jämfört, då har det här fungerat lika bra, säger Gerhard Andersson.

Enligt Andersson har denna behandlingsmetod fungerat väldigt bra vid exempelvis social fobi och panikångest.
– När det gäller panik, till exempel, har vi kanske 70-80 procent som i princip nästan blir av med sina svåraste problem.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.