Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Högstadieelever redan utbrända

Annons

Svenska högstadieelever är utbrända av prestationsångest. Många tror att de inte har någon framtid om de inte har toppbetyg i allt. Att göra planer och fatta beslut inför framtiden kan bli övermäktiga och detta medför att många ungdomar idag känner en stark ångest inför framtiden. Det visar en djupstudie som Bris gjorde vintern 2009.

Bris generalsekreterare Göran Harnesk skriver på Dagens Nyheters debattsida att regeringens förslag till ny skollag främst fokuserar på bestraffningar än stödjande åtgärder i skolan, vilket kan medföra att allt fler unga får svårt att inhämta kunskap. Bris kräver att elevhälsan rustas upp och menar att eleverna bör ha mer stöd i skolan för att kunna ta till sig kunskaper så att eleverna har en chans att bli sedda och få hjälp. Enligt skolverket har en skolsköterska idag, i snitt, 595 elever, en skolläkare har 8 796 och en skolkurator 913 elever.

Annons
Annons

Bris oroar sig också över de personalnedskärningar som nu görs i svenska skolor och vad det kan få för konsekvenser för eleverna. I mars 2009 varslades 1 100 lärare i Sverige om uppsägning. Göran Harnesk menar att genom att skära ned resurser i skolan i kristider kommer de svagaste eleverna, och de elever som av olika skäl mår dåligt, att få ännu sämre möjligheter att åstadkomma skolresultat som gör att de kan gå vidare till högre studier eller arbete.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.