Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Elchocksbehandling kritiseras

En privat vårdenhet i Stockholm har utfört elchocksbehandlingar på psykiskt sjuka, trots att det strider mot lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Publicerad den: 2015-05-18

Annons

Det är Norra Stockholms psykiatri som har låtit utföra elchocksbehandlingar på Capio S:t Görans sjukhus. Men sådan vård tillåts endast på vårdinrättningar som drivs av landstingen, enligt lagen om tvångspsykiatrisk vård. Det inkluderar därmed inte den privata vårdkoncernen Capio S:t Görans.

Nu riktas allvarlig kritik mot landstinget i Stockholm från både justitieombudsmannen (JO) och Socialstyrelsen.

Göran Rydén är ansvarig verksamhetschef för Norra Stockholms psykiatri och han anser att man bör se över lagen om tvångspsykiatrisk vård och anpassa den till privata sjukhus.

Annons
Annons

– Lagtexten har inte följt med i de förändringar som skett, säger Göran Rydén till Svenska Dagbladet.

”Lagen behöver anpassas”

Han får medhåll av Ing-Marie Wieselgren som är psykiatrisamordnare på Sveriges Kommuner och landsting.

– När det handlar om människor som får vård mot sin vilja så måste lagen vara tydlig och det ska helt enkelt inte vara så att tvångsvård ska utföras var som helst. Men i ett läge som detta kan man fundera på om lagen behöver anpassas till att vi har privata sjukhus, säger hon till tidningen.

Hon fortsätter:

– En anledning till att man valde den här begränsningen i lagen är att man inte ska kunna utföra tvångsåtgärder hemma hos folk, exempelvis. Det ska inte finnas ett vårdteam som ska dundra in i en persons hem. Det är bara på vissa ställen man kan få tvångsvård och så ska det förbli, säger Ing-Marie Wieselgren.

Annons
Annons

Tycker du att privata vårdenheter ska få tillämpa elchocksbehandling? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-01-5 14:16 (6 år sen)

    1972 fick jag ett antal ECT behandlingar och även om jag förlorat minnen så är jag tacksam att jag fick den behandlingen. Så dålig som jag var då så skulle jag be om samma idag om jag blev lika dålig igen.

  • Avatar Tidigare användare 2015-06-12 23:36 (9 år sen)

    Djupa hämmade depressioner - då menar jag att du inte kommer ihåg hur man sitter ner eller hur man tar på sig kläderna. Då funkar ECT super! Det är få patienter som jag har sett med sådan radikal förbättring som vid denna behandling av all tid jag spenderat i psykiatrin, både som patient och sjuksköterska. Även knallpsykotiska samt extremt maniska personer kan ha nytta av ECT men det görs påtagligt mindre ofta.

    Däremot - milda depressioner, ångest och personlighetsstörningar (spec EIPS) blir INTE bättre av ECT. Fattar inte varför folk som lider av dessa sjukdomar får ECT, det är även oftast de som gnäller efteråt om minnesproblematik etc. Prövat varje medicin i boken har de också gjort innan.

    ECT är en mkt bra behandlingsmetod - har sällan sett ngn större förbättring av antidepressiva medel hos de patienter som ligger i slutenvården (pga de har oftast svårare ångestproblematik än de i psykiatriska öppenvården/Vårdcentral.

    Dessutom görs det alltid kroppslig undersökning innan ECT för att utesluta organiska anledningar till dåligt mående. Annars är det en dålig avdelning med dåliga läkare helt enkelt.

    Jag skulle välja ECT alla gånger om jag var djupt deprimerad och hämmad med psykotiska inslag, denna åsikt delar jag med de flesta som jobba i psykiatrin, just på grund av dess positiva effekter.

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-27 15:21 (9 år sen)

    Instämmer med tidigare kommentar. Alltså; När du är så sjuk att dag/natt, vän/ fiende, upp/ner, kärlek/hat, liv/död inte spelar någon som helst roll. När du mår så dåligt att varje andetag är en plåga, och inget annat hjälper. När varje tanke handlar om döden, trots långvariga försök med all annan tillgänglig behandling. När plågan under lång lång tid, vida överstiger den nivå då vi utan tvekan skulle avliva ett djur, av barmhärtighet. Du har inte längre någon kropp eller någon själ. Du är bara plåga, och kommer inte ur det. DÅ är minnesluckor, kognitiva störningar etc. att föredra. Att döma någon till livslång, outhärdlig psykisk smärta utan att ha provat allt, är fegt och inhumant. Det finns många som upplever sig ha bättre livskvalitet än innan. Men som alltid med såväl kontroversiella farmakologiska/ icke farmakologiska behandlingar, måste fokus vara huruvida det är värt det. Kan biverkningarna bli värre än ursprungstillståndet? ECT är inte för alla. Men en sista utväg istället för att skjuta personen( vilket ibland, efter åratal av ständig dödslängtan, kan kännas som det mest humana). Den som sett detta på nära håll, vet vad jag pratar om.

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-20 13:38 (9 år sen)

    Nej!
    Jag har fått 14 ggr ECT!!!!
    Skäms nu för alla vänner och bekanta! Har tappat 80% av minnet!
    Va f gör man ? Har fortfarande ångest och hemska tvångstankar! Allt är en enda röra fortfarande!

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-20 00:11 (9 år sen)

    ECT fungerar för en del människor. Jag har idag koncentrationssvårigheter och minnesluckor på flera delar av mitt liv... Men har man mått tillräckligt dåligt för att ECT ska vara så sista utvägen så är det värt det för mig. Alla gånger.

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-19 17:16 (9 år sen)

    ECT borde förbjudast helt. Där fins inget vitenskaplig bevis på att det fungerar. Där fins dock mycket vitenskaplig bevis på att ECT ger minnesstörningar, kognative problem o even hjärnblödningar.

    Alla vitenskapliga forsök med "Sham ECT" visar absolut ingen, eller i bästa fall en minimal skilnad mellan äkta ECT o falska ECT. Alla vitenskapliga rapporter på varige skador efter ECT visar att 100% av pasienterna får non form for permanenta minnesstörningar och kognative problem. Even dom som påstår dom inte har nogon problem efter ECT.

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-19 14:08 (9 år sen)

    Utsattes själv för ECT-behandling för många år sen (3 dagar i veckan under 5 veckor) och har fortfarande svåra bestående men efter detta! Mitt minne är för alltid förstört!
    Håller fullständigt med tidigare inlägget att ECT ska läggas till historien, precis som lobotomering och tvångssterilisering!

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-19 09:13 (9 år sen)

    Eftersom jag har själv erfarenhet av detta och en enda överläkare har även på Kommunalt sjukhus helt privat utan samråd med några tvingat mig ta 16 ggr ECT Begandlingar utan effekt, pga att man får helt enkelt godkänna Naturliga Medel och ämnen som avgiftar kroppen från tungmetaller och avlasta kropp och hjärna genom sanering av Amalagam och även Komposit, som ger både depression och mani och hormonföräbdringar. När sköldkörteln påverkas av miljögifter och även vissa mediciner som är tillverkade har sämre effekt på människor. Det enda som rekommenderas för alla är att bli av med miljögifter i kroppen som orsakar alla kemiska obalanser. Det är förintelsens lagar som råder inom industriell vård. Ni får anställa en ny team med kunskaper inom Endokrinologi på alla sjukhus.
    Tandtekniker som nu utrotat från vården kunde ha avvecklat era sjukhus för länge sedan. Om man hjälper folk bli av med alla främmande ämnen som samlas i kroppens organ och belastar folk, så kommer ingen behöva hjälp. Ni dödar folk istället för att hjälpa dem. ECT ger kognitiva störningar och minnesförlust, som upprepad om någon haft dessa åtgärder uppskrivet på sig av rutin kanske. Ingen tittar på roten av problematiken. Global Healing Center och många andra läkare rekommenderar endast avgiftning. Jag rekommenderar att vända sig till duktiga Tandtekniker och Tabdläjare som avstår från Komposit och behärskar moderna system! E-Max och IPS-Empress II och CEREC samt allt som kan rädda folk från Busfenol A och Kvicksilver ska man tänka på i första hand. Undersök patienterna i munhålan istället och gör helblodsanalys. Ta reda på exakt vad de lider av innan ni agrar och dödar själen med ECT. Ni lever i helvetet redan om ni inte slutar ge tortyr till folk så här. Man kan inte fortsätta diskutera samma sak från 2012-2016 utan att någon påverkas av mina skrivelser. Jag hoppas på att alla får skadestånd eller återbäring för dessa felaktiga medicineringen och felduagnistiseringar. Man kan inte tillämpa ECT på folk när man får endast en kortvarig effekt av det. Ingen botas av ECT och problemen är då miljögifter som påverkar genetiken via Endokrina körtlar och även levern och förstoppning och annat, som ni struntar i när folk hamnar i era mentala eller utomjordiska sjukhus. Det är snarare systematiskt medicinskt bedrägeri via Socialstyrelsen som aldrig uppdaterar Tandvården i Sverige, och kemikalieinspektionen får nu stoppa detta. Även IVO pratar otydligt när de endast behandlar ärenden med stöd av lagstiftningar som är skrivna inom ett system av tortyr. Människokroppen har samma funktion hos alla och ingen särbehandlas och isoleras från övrig vårdpersonal som aldrig får träffa psykiatrin och personer som lider pga främmande ämnen som tvingad kvar i kroppen. De tillför fler kemikalier istället för att avlasta kroppens organ från kemikalier. Svavel APL och massa vitaminer och mineraler som kroppen behöver tillförs inte kroppen under den tid man isoleras där. Ni är omänskliga om ni fortsätter med samma system och inte samarbetar med forskare! www.youputwhatinmymouth.com
    IAOMT har mycket att säga i samband med tänderna och hälsan. Undvik alla miljögifter och lev i Nuet!
    Försök Komma Till Insikt
    Tack!

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-19 02:47 (9 år sen)

    "It is a good bet that history will view ECT as one of what neuroscientist and author Elliot S. Valenstein calls 'great and desperate cures'—and its promoters as kin to the promoters of lobotomy." Peter Sterling, Ph.D., Professor of Neuroscience, Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania, "ECT damage is easy to find if you look for it", Nature, Vol. 403, 20 January 2000, p. 242

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-19 00:06 (9 år sen)

    Som skadad av ECT så anser jag att denna barbariska metod ska avskaffas omgående. Mitt liv är förstört för alltid och jag har genom mina skador kommit i kontakt med uppemot 100 andra skadade personer i Sverige och USA, Storbritannien samt Nya Zeeland. Människor som aldrig mer kommer att kunna arbeta och som fått sina liv slagna i spillror. Men psykiatrin och samhället vill inte veta av oss, vi är den där blinda fläcken som gör att detta kan fortgå år efter år. Och att det i Sverige dessutom är tillåtet under tvång, ja det saknar jag ord för! Det gör ont i min själ att veta att människor utsätts för detta ideligen både ofrivilligt och utan att ha fått fullständig information om de skador som ECT orsakar. Förpassa ECT till historieböckerna i sällskap av insulinchocker, lobotomi och tvångssteriliseringar. Där det hör hemma.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.