Forum Depression och ångest


Vem är man utan medicinen?

Jag har tagit venlafaxin sedan jag var 20 år gammal, idag är jag 27. Jag tror att den har hjälpt mig. Men att få en medicin som påverkar ens humör och personlighet vid en tid i livet då man utvecklas mycket, har nästan gjort att jag inte vet vem jag är. Och jag vet egentligen inte hur jag mår utan medicinen (man kan ju skippa den några dagar men då ser man bara utsättningssymtomen och inte mitt riktiga jag). Så jag leker med tanken att ta ett uppehåll i medicineringen.  Men det är ju inte bara att sluta eftersom särskilt venlafaxin ger galna utsättningsproblem så det måste tänkas igenom: vem blir jag utan medicinen? Om det visar sig att jag mår likadant utan medicinen, är jag verkigen sjuk då? Depression är ju mångfacetterat och måendet är ju inte av/på utan man glider längs en skala... om jag inte behöver medicin, har jag verkligen rätt till resten av den vård och terapi som jag får? Lägg till detta att jag inte ens är säker på min diagnos. Depressioner kommer och går men det problematiska i livet består. Medicinen är som en markör för att det är något fel på mig och att jag behöver hjälp. Är rädd att om jag är utan medicin, och någon gång råkar må bättre (men ändå inte bra) så kommer man att se mig som frisk nog att kasta ut ur vården.
 
Är det någon annan därute som gått med liknande funderingar?  Vad har du kommit fram till?

Självklart har du rätt till vård och terapi om du behöver det även ifall du inte äter medicin! Psykoterapi och medicin är två olika alternativ för behandling av ångest och depression. Forskningen visar att båda dessa alternativ var för sig är lika effektiva. En del människor behöver båda. Men alltför få erbjuds psykoterapi som ett alternativ till medicin.
Ja, det är ju väldigt svårt att sluta med SSRI/SNRI. Med tanke på det förstår jag inte att dessa mediciner skrivs ut så lättvindigt. Jag har skrivit om detta under ämnet "SSRI"
Går det att trappa ner Effexor i pyttesteg? Kanske stanna en tid på varje steg så kroppens egna signalsubstanssystem hinner ställa om sig?
Lycka till!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons