Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vad är "lyckopiller"?

"I samband med marknadsföringen av det första lyckopillret"", Prozac (som i Sverige kallas Fontex), skrevs det mycket om denna nya typ av antidepressiva läkemedel, så kallade selektiva serotoninåterupptagshämmare eller SSRI, i USA. "

Publicerad den: 2008-10-02

Annons

Tidningen Newsweek skrev om Prozac som ett undermedel som förutom att behandla depressioner och ångestsjukdomar kunde kunna ge ökad självtillit och handlingskraft. Dessa egenskaper beskrevs också av Elisabeth Wurtzel i bästsäljarromanen "Prozac, min generations tröst". Begreppet lyckopiller har sedan använts flitigt i massmedia.

Hur verkar de?

Serotonin är en signalsubstans som produceras av hjärncellerna. När man är deprimerad finns det mindre fritt serotonin i hjärnan än normalt. Fontex och liknande preparat hindrar hjärncellerna från att ta upp serotoninet igen och på så sätt ökar mängden biologiskt aktivt serotonin i hjärnan.

SSRI-preparaten börjar verka först efter två till fem veckors behandling.

Annons
Annons

Vad behandlar man med "lyckopiller"?

SSRI-preparaten används oftast vid behandling av mildare depressioner. De har också visat sig vara effektiva vid panikångest, tvångshandlingar/tankar och bulimi (ätstörningar).

Är de lika effektiva som andra antidepressiva medel?

Vissa undersökningar antyder att SSRI är mindre effektiva än klassiska antidepressiva läkemedel (se depression) vid svåra depressioner. Vid lättare depressioner är de lika effektiva och risken för biverkningar är mindre.

Finns det några biverkningar?

De vanligaste biverkningarna kommer från magen och tarmarna. Många patienter får kväljningar, kräkningar, tappar matlusten eller får ont i magen. Dessa biverkningar brukar i regel gå över efter ett tag.

I början av behandlingen kan man också få svårt att sova, känna sig nervös och få huvudvärk. En del får problem med sexlivet, får minskad lust, erektionsbesvär eller orgasmbesvär.

Annons
Annons

Kan man bli beroende av "lyckopiller"?

Det finns inget som tyder på att man blir beroende av SSRI-preparat. Man känner inget rus när man äter dem, som man gör när man intar exempelvis alkohol eller morfin.

När ska man se upp?

Normalt betraktas "lyckopillren" som relativt ofarliga, men det kan uppstå problem när de används tillsammans med vissa andra läkemedel. SSRI-preparat kan nämligen göra att andra läkemedel inte rensas ur kroppen som de ska, utan stannar kvar och samlas i mängder som kan bli farliga.

Kan man ta "lyckopiller" när man är gravid eller ammar?

Man har än så länge inte så stor erfarenhet av gravida eller ammande kvinnor som äter SSRI-preparat. Viktigt är att man bara ska ta antidepressiva läkemedel då en läkare ordinerat det. Fråga alltså din läkare om du har frågor om graviditet och SSRI-preoarat.

Vad heter läkemedlen?

  • Citalopram (Cipramil®)
  • Fluoxetin (Fontex®)
  • Fluvoxamin (Fevarin®)
  • Paroxetin (Seroxat®)
  • Sertralin (Zoloft®)

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.