Papperslösa nekas subventionerad vård trots ny lag

Enligt en ny rapport från organisationen Läkare i Världen nekas papperslösa subventionerad sjukvård trots att de sedan i sommars enligt lag har rätt till det.

Publicerad den: 2013-11-15
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

Den 1 juli i år fick papperslösa människor i Sverige utökad rätt till vård. Under den första tiden med den nya lagen, har Läkare i Världen följt 52 papperslösa som sökt offentlig vård. Var fjärde patient nekades subventionerad vård vid något tillfälle, i samtliga fall utom ett nekades patienten vård på grund av att vårdpersonalen inte kände till den nya lagen.

– Även om underlaget är begränsat visar vår undersökning att lagen inte fungerar som den ska. Därför startar vi en insamling för att inrätta en vårdombudsman som ska försvara papperslösas rätt och tillgång till vård, säger Johannes Mosskin, generalsekreterare för Läkare i världen, i ett pressmeddelande.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Leif Johansson 2013-11-15 18:22 (5 år sen)

  Hur vet man vilka som är papperslösa, jag kan ju vara en amerikan med hela ryggsäcken full med papper.
  Kan inte en fattig pensionär ochså få vara papperslös.

 • Avatar Klara 2013-11-16 01:58 (5 år sen)

  Jag finner det märkligt hur det alltid finns pengar till att hjälpa "papperslösa" (människor som vistas här illegalt) medan det jämt dras ner när det kommer till pensionärer. Är det rättvist att låta de människor som vistas här illegalt få bättre förmåner än t.ex. just pensionärerna? Och hur solidariskt är det mot de människor som fått avslag på t.ex. sin asylansökan och därefter faktiskt följt lagen och lämnat landet.

  Jag önskar att alla fick testa på att arbeta en dag inom äldreomsorgen för att se hur illa ställt många pensionärer har det. Efter att mediciner och läkarbesök, hyra och räkningar betalats finns inte många hundralappar kvar i plånboken. Men istället ska det satsas pengar på fri sjukvård till illegala, en vårdombudsman, gratis fackförbund med mera.

  Sedan vore det intressant att veta hur det fungerar med vårdbesöken - hur bevisar man att man är papperslös? De människor som smugglats till Sverige, hur gör dessa för att bevisa att de är illegala? Eftersom inga identitetshandlingar finns, finns då möjligheten att plocka ut socialbidrag ur flera kommuner?

 • Avatar Leif Johansson 2013-11-16 14:45 (5 år sen)

  Dagens svenska pensionärer hör till dom som är hårdast beskattade och tillhör samtidigt dom som betalar dom högsta avgifterna inom vården medans många som inte betalat någon skatt samtidigt inte betalar några som helst vårdavgifter.
  I många andra länder betalar pensionären både reducerad skatt och reducerad vårdavgift, i Sverige är allting tvärtom , så fel allt kan vara.

 • Avatar Leif Johansson 2013-11-16 15:21 (5 år sen)

  Man kan givetvis inte neka någon en för livet viktig åtgärd, men låt den då betalas via utlandsbiståndet, det är ju därifrån dom hjälpsökande förhoppningsvis kommer.
  T.o.m. en del av diplomaterna på UD tar ju sin lön från biståndspengar.

 • Avatar Helena 2013-11-20 19:07 (5 år sen)

  Det har gått för långt i detta land! Undrar om flyktingar från Sverige skulle få gratis vård om de gömde sig i exempelvis Irak??? Svenska välfärden är ett minne blott, vi skall ta väl hand om allt för många. Äldre, som byggt upp vår välfärd, får nu uppleva en mager äldrevård på bekostnad av att vi tar oss vatten över huvudet!!

 • Avatar Axel Vall 2013-12-5 17:51 (5 år sen)

  Håller med tre nedanstående skribenter. Vi har många pensionärer som lever på minimum trots kanske 40 års ATP-intjänande. De är i strykklass liksom delar av deras vård och annat, sparbeting haglar. Sverige är fantastiskt, papperslösa som ju efter tre måndader uppehåller sig här illegalt, ska nu bevisa att de gör just detta och saknar papper, för att legalt få vård m.m. Enklast ge alla vanliga svenska pass vid gränsen direkt utan frågor.


Annons
Annons
Annons
Annons