Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Förlust av förälder kan förkorta livet


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-03-23

Annons

En ny studie från Stockholms universitet visar att när ens förälder dör i barndomen kan det sätta så djupa spår att man i förlängningen dör av förlusten, skriver SVT Rapport.

Studien som är gjort på barn i åldern 10-18 år omfattar cirka fyra miljoner svenskar. Resultaten visar bland annat att dödlighetsrisken är fördubblad för de barn som förlorat en förälder jämfört med de som inte gjort det.

Annons
Annons

Forskarna Mikael Rostila, fil dr i sociologi vid Centrum för forskning om ojämlikhet i hälsa på Stockholms universitet och Jan Saarela, docent i nationalekonomi vid Åbo Akademi i Finland har tillsammans gjort studien. De menar att resultaten kan förklaras på olika sätt, det kan handla om allt från ökad stress i samband med förälderns död men också att de kan utveckla ett ohälsosamt beteende i form av att dricka för mycket alkohol.

Den största konsekvensen för barnets hälsa var om barnet förlorat sin förälder genom en olycka eller ett självmord. Det gör att förlusten blir svårare att acceptera.

– Då finns en stor risk att barnet hamnar i en kris eller depression, säger Mikael Rostila, till Rapport.

Varje år förlorar omkring 3000 barn under arton år en förälder.&nbsp&nbsp

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.