Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vård i annat EU-land svårt att enas om

 

Nu står frågan om patientrörlighet för EU-medborgare inför ett avgörande. Det handlar om att EU-medborgare ska ha rätt att utan extra kostnader kunna få vård i ett annat EU-land.
– Det finns flera länder som tidigare har deklarerat att de är emot det här och en del länder som har betydande problem att acceptera den lösning eller kompromiss som vi från ordförandeskapets sida har skisserat, säger socialminister Göran Hägglund, som hoppas på en uppgörelse på EU: s socialministermöte i Bryssel nästa vecka.

Samtidigt medger han att det finns ett stort motstånd men han tycker ändå det är värt att fortsätta driva frågan.
– Vi bill nå en överenskommelse, annars kommer det att dröja mycket länge innan frågan kan aktualiseras med full kraft igen. Efter det svenska ordförandeskapet följer Spanien, sedan Belgien och ingetdera av länderna har gjort sig känt som någon entusiastisk företrädare för ökad rörlighet. Det är lite av nu eller aldrig över den här frågan som svenska regeringen har satsat hårt på att få EU-länderna att göra upp om.

Det är sedan tidigare överenskommet att en patient i ett EU-land ska kunna få vård i ett annat EU-land utan extra kostnader. Det som nu diskuteras är hur detta ska gå till. I det kompromissförslag som nu finns är det möjligt med undantag av sjukhusvård. Förhandstillstånd ska egentligen inte behövas, men är tillåtet om ett land anser att det krävs för att inte få obalans i det egna landets sjukvård.

De nya reglerna ska börja gälla år 2012 men om det ska ske måste alltså ordförandelandet Sverige få en tillräckligt stor majoritet på tisdag. Spanien och Portugal säger dock blankt nej till förslaget och minst fyra länder har invändningar mot delar av förslaget, däribland Polen, Slovakien, Irland och Ungern.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.