Fakta | Öron

Värk i öronen

Det är inte ovanligt att barn, samt vuxna, kan uppleva smärta/obehag i öronen. Smärtor i örat kan komma från hörselgången eller från mellanörat.

Uppdaterad den: 2008-10-02
Författare: Stefan Grass, läkare
Uppdaterare: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Öronvax: I hörselgången kan det samlas vax som till sist bildar en propp. Den ger nedsatt hörsel och det kan göra ont. På apoteket finns det droppar som är speciellt ämnade för att lösa upp vaxproppar (Revaxör). Ofta behöver man gå till en läkare som kan skölja ut vaxet. Undvik tops eftersom du riskerar att sticka hål på trumhinnan!

Eksem: Eksem i örat kan också ge smärtor. Om du har eksem ska du vara försiktig med att använda tops eller andra liknande instrument att peta öronen med - de gör bara saken värre. Använd istället droppar som eventuellt kan lindra och läka den irriterade hörselgången.

Mellanöroninflammation: Öronvärk kommer i regel längre inifrån örat. Mellanöroninflammation, med eller utan bakterier, är den vanligaste orsaken. Trumhinnan spänns ut på grund av förhöjt tryck i mellanörat, vilket ger nedsatt hörsel och det gör ont. Näsdroppar, som man kan köpa receptfritt på apoteket, lättar på trycket så att smärtorna försvinner. Dropparna minskar svullnaden i näsans slemhinnor så att det kommer in luft genom örontrumpeten, som förbinder mellanörat och nässvalget.

Annons
Annons

Sjukdomar som kan göra ont i örat

Vid till exempel spänningar i käken eller käkleden kan man få ont i örat. Även halsmandelinfektion (tonsillit) eller tumörer i svalget kan ge ont i örat.

Hur behandlas mellanöroninflammation?

  • Penicillin. Vanligen läker dock inflammationen själv på några dagar och behöver bara symptom - lindring.
  • Näsmedel som verkar avsvällande på nässlemhinnan (adrenergika) kan få slemhinnan att bli mindre svullen, så att avflödet från mellanörat återupprättas.
  • Svaga smärtstillande medel är också viktiga för barn, eftersom smärtan kan vara kraftig. Använd eventuellt flytande medel eller stolpiller.
  • Punktering av trumhinnan kan användas för att dämpa smärtan.
  • Man kan lägga in ett drän vid upprepade mellanöroninfektioner. Så länge dränet fungerar kommer det att finnas ventilation och vätskeavflöde från mellanörat.
  • Att operera bort förstorade polyper hos barn med upprepade mellanöroninflammationer kan möjligen minska risken att de blir sjuka igen.

Goda råd vid ont i öronen

Sov med huvudet högt och ta ett par lätt smärtstillande tabletter med acetylsalicylsyra eller paracetamol.

Kom ihåg att särskilda regler gäller för medicinsk behandling av barn med smärtor och feber. Man kan inte utan vidare ge barn smärtstillande tabletter, även om de har ont. Du bör alltid rådgöra med en läkare först.

Annons
Annons

Annons
Annons
Annons